Fog - att synas eller inte synas

Publicerad: May 2015  |  Skrivet av: Helena Lindkvist

Här är en handfull med tips vid val av fog till din platta

* Vill du att fogen inte ska synas? Hitta då en fog som har liknande nyans som plattan du valt. En mörkgrå platta och en antracitgrå t ex. har du en "färgad" platta så finns det färgade fogar att köpa men det kan ibland ta över. Så fråga i din Konradssons-butik om vilken grå nyans som passar din platta.

* Vill du att fogen ska synas? Om din platta har en annorlunda form som t ex hexagon eller rund kan det bli en trevlig effekt att ta en motsatt färg. Svart platta med ljusgrå fog eller vit platta med svart fog. Välj helst inte en vit fog till en svart platta, en ljusgrå fog kommer ändå att upplevas som vit (en illusion) och blir dessutom lättare att sköta! Plus att en vit fog till en svart platta kan bli nästan skrikigt vit. Man ser bara de vita ränderna som fogen utgör och inte plattan...
Jag avråder inte från att använda vit fog generellt för de vita fogarna håller sig vita "nu för tiden" men däremot kan det vara svårt att hitta en tillhörande vit silikon som håller sig vit.

* Till beiga plattor avråder jag att man använder beige fog. Min erfarenhet säger att en fog från gråskalan ser mer naturlig ut.

* Vilken fog du väljer till mosaik är extremt viktigt! Med mosaik blir det väldigt många fogar och tar man fel kan man få en oönskad effekt. En för avvikande färgnyans av fog kan göra mosaiken väldigt rutig! Så tänk ut vilken effekt du vill ha innan du väljer fogfärg.

Maj - Konradssons Kakel
Maj - Konradssons Kakel

Ny favorit

Publicerad: April 2014  |  Skrivet av: Helena Lindkvist

Vill slå ett litet slag för en ny serie för i år som heter Start. Det är en sobert färgad kakel- och klinkerserie som finns i färgerna vit, ljusgrå, grå och brun. Det som utmärker denna serien är dess nästan oändliga kombinationsmöjligheter. Med de melarade, trä-liknande, stavmosaik-aktiga och mönstrade plattorna i de lugna och harmoniska färgerna kan man få till många olika effekter och stilar. Se bara på dessa bilderna nedan och låt dig inspireras!

Maj - Konradssons Kakel
Maj - Konradssons Kakel
Maj - Konradssons Kakel