Badrumstips 2

Publicerad: November 2015  |  Skrivet av: Helena Lindkvist

När ni bestämt huruvida det blir badkar eller dusch, var elluttag ska sitta och vilken belysning ni vill ha kommer några punkter till att fundera ut:

Handfat med eller utan kommod?
Många väljer handfat med kommod idag eftersom det ger bra förvaring. Men om man vill inredan med en viss stil som t ex en gammeldags eller fransk stil så är handfat utan kommod vanliga. Men visst finns det varianter med kommoder i de stilarna också. På en WC kan det räcka med ett litet handfat, speciellt om det är trångt. Tänk på att det finns massor av små varianter idag, allt från hörnvarianter till extremt små handfat. Utbudet är stort! För badrum med Spa-känsla kan jag rekommendera kommod med ovanpåliggande handfat, det är vackert och ger en lyxig känsla.

WC - traditionell eller vägghängd?
Fördelen med vägghängd WC är att det blir lätt att städa runt toaletten och den smälter in mer och tar mindre fokus i rummet. Det är något dyrare eftersom man behöver bygga in spolmekanismen (cisternen) i en låda eller i en (tjock) vägg. Golvmonterad klassisk WC är något billigare att installera men är lite mer svårstädad.

Spegel eller spegelskåp?
Man kan laborera mycket med speglar i ett badrum. Alternativen är många och här några förslag:
- en kul spegel med ovanlig form och/eller färg
- en badrumsspegel med belysning/hylla/ram osv
- kapa till spegelglas hos en glasmästare efter eget mått. En större spegel skapar illusionen av ett stort badrum. Spegeln kan kaklas in eller sättas upp med fästen.
- spegelskåp. Tänk på att skåpets djup passar handfatet så du inte slår i huvudet när du borstar tänderna! Djupet ska inte överskrida handfatets avlastningskant (ytan för tvål och dylikt), det är en bra måttstock.

November - Konradssons Kakel
November - Konradssons Kakel

Badrumstips 1

Publicerad: November 2015  |  Skrivet av: Helena Lindkvist

Om du ska göra om ditt badrum är det bra att fundera på dessa
funktioner innan du beger dig till en affär för att bestämma möbler, kakel och inredningsdetaljer.

Badkar eller dusch?
Om du väljer dusch idag kanske det kan få plats ett badkar i framtiden? Vad gäller säljsynpunkt är det bra att ha det i bakhuvudet, speciellt om din bostad enbart har ett badrum, att framtida köpare kanske föredrar badkar och kan då enkelt ställa in ett.

Belysning- städbelysning, sminkbelysning, mysbelysning?
Kanske vill du ha allt. Tänk på att planera in de ljuskällor så att elektriker vet var allt ska placeras så elen blir säker och dragen på snyggaste sätt. Spottar är trendigt och ljusdimmer är inte heller så dumt att planera in, det är ett enkla sätt att få till ett behagligare ljus. Se bara till att din ljuskälla/dina ljuskällor kan dimras. Kolla alltid med din elektriker så att dina ljuskällor är godkända för badrum.

El
Glöm inte att i de flesta kommoder kan man välja till ett eller flera eluttag för rakapparat och övrig elektronik, såsom eltandborste och hårfön. Om du väljer ett handfat utan kommod se till att planera för minst ett eluttag, gärna nära en spegel och avställningsyta. Då kan eltandborsten laddas och hårfönen användas smidigt ändå.

Fler tips kommer snart!

November - Konradssons Kakel
November - Konradssons Kakel