Lägga klinker ute

Publicerad: April 2016  |  Skrivet av: Annika Runnérus

Jag minns ett samtal med en amerikan som precis flyttat till Sverige, så där i mars någon gång. Han förstod inte varför svenskarna stod och blundade med ansiktena mot solen längs med husväggarna. Efter en vinter i Sverige inte bara förstod han, han var också en av oss...

Visst är det så att vi nordbor älskar att tanka i oss solljus när möjlighet ges. På sommaren flyttar vi gärna ut nästan helt och hållet. Vi överger våra praktiska lägenheter och hus för husvagnar, tält och små sommarhus där det enbart är charmigt att diska bakom husknuten eller att ta med sig tidningen in på uthuset en liten stund…

Hur som helst, vad jag vill säga är, vi älskar att vara ute och därmed även våra uterum och balkonger, så varför inte inreda dem med något snyggt, hållbart och mycket praktiskt? Jag pratar om klinker så klart.

För så är det verkligen, med klinker har du ett tåligt golv som klarar det mesta. När din klinker ligger på plats kräver den egentligen inget underhåll. Du slipper tillväxt av mossa, alger och svamp, som är vanligt förekommande på marksten.

Men hör upp, det finns ett och annat att tänka på när du gör dina val.

Slitna svaga mönster och toner med Dust

Att tänka på vid val av klinker utomhus

1.)    Välj alltid plattor av så kallad granitkeramik. Granitkeramiken har väldigt låg vattenabsorption, vilket gör den mycket hållfast, nötningstålig, samt frosttålig. Det är vår tåligaste keramik och klarar tryck från exempelvis bilar, för den som vill klä garageuppfarten. Mer porös keramik, som annan klinker eller kakel absorberar mer vatten, vilket gör att plattan kan spricka när det blir minusgrader.

2.)    För att undvika så kallade frostsprängningar är det extra noga med full täckning av fästbruket under plattorna.

Exempel på några bra och snygga utomhusserier

 

Tips: Läs vår artikel om flytande golv utomhus »

 

April - Konradssons Kakel

Halksäker trappa med serien C Ardesia.

April - Konradssons Kakel

Varför inte klä fasaden med klinker? Här den populära serien Marte.

Tips vid val av fog

Publicerad: April 2016  |  Skrivet av: Annika Runnérus

Jag måste erkänna… Innan jag började på Konradssons hade jag aldrig någonsin tänkt på fogar. Enda gången var väl egentligen när jag konstaterade att mina egna var väldigt smutsiga när jag en gång gick loss med skurborsten och nåt rengöringsmedel jag hittade i skåpet. Eller, var det kanske inte smuts jag skurade bort? Var det kanske färgpigmentet? Resultat såg jag i alla fall, och det var huvudsaken just då.

Nu är jag lite mer uppsjungen på det här med fogar och vet att de gör stort intryck för helheten av väggen eller golvet.  Därför tänkte jag att jag skulle dela med mig av lite tips och råd kring just ämnet fog.

 

  1. När du väljer fog, tänk på att färg och bredd påverkar hur den keramikbeklädda ytan upplevs. Mer om det här »

  2. Vill du ha en fogbredd under 3 mm bör du ha en rektifierad (sågad) platta. De som inte är rektifierade kan skilja sig mer i storlek och du riskerar att få ett ojämnt resultat.

  3. Vill du ha en mörk fog till en vit platta? Kontrollera att inte plattan har allt för hög vattenabsorption. Det har hänt att sådana plattor sugit åt sig mörkt fogvatten, som lämnat spår av mörka kanter på plattorna. För att vara på den helt säkra sidan, välj en klinker, de har låg vattenabsorption.

  4. Tänk på att fog är en cementbunden produkt där det är svårt att garantera en viss nyans. Det finns många faktorer som påverkar kulören på fogen; restfukt i underlaget, urtvättning, drag för att nämna några. En svart eller mycket mörk fog riskerar att bli något flammig.

  5. Kulören av fogen påverkar upplevelsen av keramiken. En vit fog till en vit matt platta kommer göra att plattan upplevs mindre vit.

  6. Sättning i halvförband (när ena plattans slut möter plattorna som är över och under på mitten) bör inte utföras med plattor som är längre än 30 cm. Detta för att undvika eventuellt fogsprång (för stor kant mellan plattorna) som kan uppkomma om plattorna är kupade på mitten. Det kan självklart gå, men se till att kontrollera plattorna först.

  7. Om du väljer att blanda olika plattor på samma yta bör du beakta tjockleken på plattorna för att undvika eventuellt fogsprång (för stor kant mellan plattorna).

 

Hoppas detta kan vara till lite hjälp vid val av fog. Ta gärna med dig dina frågor och funderingar till butiken när du köper kakel eller klinker.

 

 

Ett strålande exempel på hur fogen påverkar intrycket av plattan. På väggen har man valt fogfärg i samma nyans som respektive kakelfärg. På golvet har man valt en avvikande färg. 

Blå Niebla mosaik med svart fog.

Niebla grön (som visserligen framstår som väldigt blå på bilden), med svart fog. Ytan blir en helt annan än om man hade tagit en ljus fog.

Spa med klinkern Larix.

Träimitationserien Larix är rektiferad och kan därför sättas med maximalt smal fog, som i fallet på bilden.