Den återuppbyggda sekelskiftesdrömmen

Den återuppbyggda sekelskiftesdrömmen - Konradssons Kakel

I den återuppbyggda sekelskiftesdrömmen har inget lämnats åt slumpen. Genomtänkta, harmoniska val präglar huset och det framgår tydligt att här, här är det proffs som varit i farten.

 När kommunen gick ut med det fallfärdiga huset till försäljning var intresset stort. Läget framför dammen mitt i ett naturskyddsområde, i utkanten av Jönköpings stadskärna var helt enkelt som gjort för att väcka mångas ”villhöver-begär”. Hustillverkaren Estatework såg möjligheterna med tomten och deras erfarenhet av att bygga lösvirkeshus tilltalade även kommunen, och snart var huset deras. Tanken var att riva och bygga nytt.

 

Hallens klinker med kalkstenslook valdes för att matcha kalkstensbänkskivan i intilliggande köket. 

 

Processen visade sig dock bli allt ifrån smidig.

- Det tog två år innan vi kunde sätta igång och riva, berättar Tobias Rosenberg, delägare på Estatework. Grannarna ville hellre se att huset skulle renoveras och det blev så småningom en rättslig fråga, där vi till slut fick igenom våra önskemål.

Sedan satte de igång. Den gamla statarbostaden från början av 1900-talet, där de som arbetade på den närliggande gården bodde, revs till grunden och arbetet med att bygga upp nytt påbörjades. Tobias berättar att det gamla huset inte var k-märkt, men i och med att omgivningarna är det, fanns det tydliga begränsningar i hur det fick se ut på utsidan.

- Det var tvunget att efterlikna det gamla huset. Fönstersättning, dörrar, utsmyckningar med mera skulle vara precis som tidigare, säger Tobias.

Invändigt var dock begränsningarna få, men att det skulle passa in med utsidan var en självklarhet.

- Det skulle varit konstigt att inreda modernt. Det kändes viktigt att utsidan och insidan hänger ihop, säger Tobias.

 

Harmoniska toner som flyter samman genom hela hemmet.

 

Och det gör det sannerligen. Sekelskifteskänslan går tydligt igen invändigt. Det är högt i tak, maffiga golvsocklar pryder väggarna och genomgående är valen väl uttänkta. I inredningen har vintage mixats med avskalat modernt, vilket skapar en harmonisk och spännande miljö som tilltalar många. Just med de invändiga valen har Estatework samarbetat med mäklarfirman Västanhem och deras inredare Sofia Hallin Karlberg.

- För oss har det hela tiden känts viktigt att få en röd tråd genom hela hemmet. Sen är det ju lite speciellt eftersom huset byggts för att direkt säljas vidare. Vi har fått arbeta kring vetskapen att det ska tilltala en större krets, säger Sofia.

Och Tobias skjuter in att de trots det ändå känner att de ”vågat våga” lite.

- Ja, om man till exempel ser till kaklet så var det inte ovanligt med färgat kakel i början av 1900-talet. Vi har valt vitt, för att det är mer mainstream, men vi har anpassat mått och sättning efter hur det var vid sekelskiftet och inte bara tagit ”det vanligaste”, fortsätter Sofia.

 

Kalk, vår kalkstensimitation, är återkommande på samtliga keramikbeklädda golv på nedervåningen. 

 

Vi är naturligtvis nyfikna kring just kakelvalen och frågar hur de gick tillväga när de valde.

- Det började med en vision, med inspirationsbilder. Sedan träffades vi flera gånger tillsammans med en säljare på Konradssons Kakel innan vi till slut spikade våra val, berättar Sofia.

- Vi fastnade snabbt för Cambridge till det stora badrummet. Vi tyckte det blev effektfullt med små plattor i det stora rummet. Man behöver inte välja stora plattor bara för att det är ett stort rum, säger Tobias.

 

Ett mer inbjudande badrum får man leta efter. Det stora rummet är klätt i Stones och Cambridge.

 

Just det stora badrummet på övervåningen är oerhört effektfullt. Det är halvkaklat med vita 7,5x15 cm-plattor med ett handgjort utseende i halvförband, vilka sedan avslutas med en klassisk list. Från midjehöjd och uppåt är väggarna målade med Västanhems egen kulör ”Bäckalyckan”, en behaglig, varmgrå kulör som drar åt det gröna.

Tätskiktskraven har de löst genom att helkakla den avskilda duschdelen, som för övrigt stoltserar med två stora takduschar i gammaldags stil. På golvet ligger serien Stones, i 15x15 cm-format.

 

 

 Vackra lister från serien Evolution. 

 

- Vi hade ju två fall att förhålla oss till, både i duschen och vid badkaret och valet av storlek föll till slut på att det var snyggt att hålla det enhetligt. Vi har gömt brunnarna genom att sätta plattor ovanpå dem. Den typen av brunnar finns både för 15x15 cm-plattor och 20x20 cm, berättar Tobias.  

- Stones är diskret, känns lite stenig och inte så ”betongig”, vilket kändes tidstypiskt. Dessutom flirtar den väl med väggkulören, flikar Sofia in.

 

Vita Evolution med sina vackra detaljer i form av lister och socklar, samt Kalk, pryder den mindre badrummet på nedervåningen. 

 

På nedre plan har Tobias och Sofia valt en och samma platta på samtliga kaklade golv (hall, badrum, tvättstuga och pannrum). Valet föll på den grå kalkstensimitationen Kalk i lite olika format, beroende på utrymme. Även badrummet på nedre plan är halvkaklat, fast med släta, vita 15x15-plattor från serien Evolution, med matchande list och sockelplatta.

- Vi valde Kalk för att hallgolvet syns från köksön, som är klädd i en kalkstensskiva. Vi ville att det skulle hänga ihop, säger Tobias.

 

Klassiska Vit Fasad smälter mjukt in i det vackra köket. 

 

Det låter så självklart på något vis. Som stänkskydd sitter en vit, fasad platta i 10x20 cm, med list.

- Det är en klassisk platta som fanns på den tiden och som vi vet tilltalar många, förklarar Sofia och knyter därmed återigen an till det faktum att huset snart ska ut till öppen försäljning.

 

Av klinkerplatta dold brunn i badrummen. 

 

Slutligen frågar vi Tobias och Sofia om de har några bra tips att dela med sig av vid kakelvalet.

- Jag tycker man kan utgå från brunnen. Ska man ha en viss storlek på brunnen, då bör man kanske ha samma storlek på klinkern. I alla fall i fallet runt om. Generellt kan det vara bra att planera sättningen innan man väljer kakel och klinker. Det är ju mycket att tänka på när man väljer, så ta gärna hjälp av proffs, tipsar Tobias.

- Jag tycker det är viktigt att man utgår från huset, säger Sofia. Vad det var för stil på huset när det byggdes. Har du ett 60-talshus? Kika då på hur badrummen såg ut på den tiden och anpassa dina val utifrån det. Sen finns det ju så klart mer tidlös kakel och klinker också, som passar oavsett byggår.

- Ja, det ska ju hålla i längden, flikar Tobias in.

- Ja… Samtidigt får man inte vara för feg, skrattar Sofia. Om man vill välja något vågat, då ska man göra det. Då blir ofta slutresultatet väldigt personligt och ombonat.

Och med de orden i bakhuvudet tackar vi och vårt stora ”villhöver-begär” för oss och lämnar detta magiska hus.

 

Om hus och personer:
Namn: Tobias Rosenberg
Gör: Delägare tillsammans med Mattias Karlsson i Hustillverkaren Estatework

Namn: Sofia Hallin Karlberg
Gör: Inredare på mäklarfirman Västanhem

Huset: En nybyggd villa i sekelskiftesstil på naturskyddat område i Jönköping.

Kakelval: Kalk, Evolution, Fasad vit, Cambridge, Stones

 

Samtliga bilder är lånade av Västanhem.