Hooks Herrgård – en komplett produkt i en fulländad miljö

Utsikt från Hooks Herrgårds restaurang över sjön.

Med fötterna stadigt placerade i de tre benen golf, konferens och spa imponerar anrika Hooks Herrgård på sin breda besökarskara. Det tydliga fokuset på kvalitet genomsyrar anläggningen och inte minst den nyrenoverade restaurangen, där samtliga kakelval gjordes på Konradssons Kakel.

Den ljust putsade fasaden speglar sig i den lugna vattenytan. Vid den nyare spaavdelningen ligger infinitypoolen och de heta bassängerna på rad framför bryggan ner till sjön och längs med strandkanten ringlar sig de välskötta golfhålen bort och vidare upp över kullarna. Hooks Herrgård i Småland är sannerligen skapad med perfektion, i en fulländad miljö.

 


Inredningen i gult och massiv valnöt smälter vackert in i de höstiga färgerna utanför fönstret. 

 

Vi kliver in i den nyrenoverade restaurangen och slås direkt av den fantastiska utsikten mot sjön utanför de stora fönstren. Först efter en liten stund kan vi börja ta in den smakfulla lokalen. Stilrena möbler i massiv valnöt placerade på en stor gulmönstrad matta - en varm senapsgul kulör som går igen på de sammetsbeklädda sofforna och i tunga draperier. Under mattan ligger Konradssons klinker Kalk, en klinker med kalkstenslook.

 


Restaurangchef Monika Antonsson, marknadsansvariga Therese Edberg, samt vd Hans Edberg vid ett av restaurangborden. 

Hooks Herrgårds vd Hans Edberg, marknadsansvariga Therese Edberg, samt restaurangchefen Monika Antonsson slår sig ner med oss vid ett av de runda borden över en kopp kaffe och några saftiga bakverk från morgonens frukostbuffé. De börjar berätta.

- Den nuvarande herrgården byggdes 1778, innan dess fanns det ”en liten hydda” från 1300-talet som föregångare.  Namnet Hook kommer från det holländska ordet udde, berättar Therese.

Vi kopplar naturligtvis namnet till herrgårdens placering vid sjön, som ju dessutom heter Hokasjön.  Therese och Monika berättar att herrgården gick från privatbostad till affärsverksamhet år 1923. Då öppnades ett pensionat och elva år senare byggdes den första golfbanan.

De nuvarande ägarna Edberg köpte herrgården år 1963 och utvecklade anläggningen med konferensfaciliteter. Under 90-talet byggdes golfbanan ut till en 36 hålsbana och då hade redan planerna på ett spa börjat smidas. Det skulle dock dröja ända till 2012 innan det började byggas.

- Det var faktiskt först när spat byggdes som den större allmänheten började hitta hit, säger Therese.

Ja, innan dess kände nog många att Hook var ”lite för fint för mig”, flikar Monika in.

I samband med spats ökande dragningskraft uppkom också behovet av ett större kök samt fler sittplatser i restaurangen, eller i ”matsalen”, som den kallades då.

Vi rev allt. Kontor, personalmatsal och pool fick ge plats åt den nya restaurangdelen. Vi sänkte golvet för att få högre i tak, det var som att gå in i en jordkällare, skrattar Therese.

 


Konradssons klinker Kalk samsas om golvytan med den stora klassiska mattan från 60-talet. 

 

Vi frågar om tankarna bakom inredningsvalen.

Naturen och dess skiftningar utanför fönstren blev en utgångspunkt. Vi ville få in naturen i rummet, berättar Hans.

- Ja, vi har ju sticklingar på borden till exempel. För oss symboliserar dessutom rötterna i vaserna familjerötterna i företaget, fortsätter Therese.

Hans fortsätter att berätta om tankarna kring inredningen. Hur de redan existerande Hans-Agne Jakobsson-taklamporna, samt den stora mattan, fick bli grunden att utgå från.

Vi ville åt en skandinavisk, jordnära känsla, som skulle flirta lite med 60-talet, årtiondet då min familj köpte Hooks Herrgård. Jag vet att vår arkitekt Per Öberg (www.perobergarkitekt.com) bestämde sig för mattan tidigt, det är en fransk matta från 60-talet som även fanns på hotell Savoy i Malmö.

 


De höga borden fungerar både som sittplatser och att duka upp frukost- och lunchbuffé på. 

 

Att valet föll på klinkern Kalk på golvet berodde på flera anledningar.

- Den anslutande trappen och entrégolvet är av äkta kalksten och vi ville väva samman golven. Klinker är dock mer lättskött och kräver inte samma behandling som natursten, så det kändes som ett naturligt val, med tanke på all mat som spills och alla människor som rör sig i lokalen, berättar Hans.

Kalk är en direktkopia på öländsk kalksten som Konradssons tagit fram i samarbete med en fabrik i Italien. På Hooks Herrgård smälter den vackert in i lokalen, utan att för den sakens skull försvinna helt, och förstärker den skandinaviska känslan.

 


Den inbyggda kaminen är klädd i klinkern Nat för att matcha närliggande sandstensvägg från 1700-talet. 

 

Runt den sprakande kaminen sitter en annan klinker från Konradssons, Nat, med en sandstensliknande yta, vilket naturligtvis också är väl uttänkt.

- Nat valdes för att matcha den där väggen, berättar Hans och pekar mot en ljus stenvägg med tydliga spår av ålder.

- Det där var en yttervägg fram till 1984 när vi byggde matsalen. Det är sandstensblock från Nydala Klosterruin som användes när herrgården byggdes på 1700-talet.

 


Vackra blåa toner från kaklet inne i det öppna köket. 

 

Från restaurangdelen är det öppet in till köket där kockarna just är i färd med att förbereda för lunchen. Ånga från kastruller och stekbord stiger mot väggarna, klädda med klarblått 15x15 cm-kakel.

- Tankarna kring kakelvalet i köket var ”exklusivitet”, berättar Hans. Köket syns ju från restaurangen och vi ville att det skulle se lite lyxigt ut.

- Att det blev blått beror nog på att vår andra restaurangdel går i blått, fortsätter Therese.

- Ja, arkitekten arbetade med färgkombinationerna blått, gult, mässing, valnöt och svart smide, säger Hans och visar med blicken de olika valen i den ombonade och lugna lokalen.

 


Valnöt, mässing, gult och klinker med kalkstenslook. 

 

Att de är nöjda med renoveringen råder ingen tvekan om. Med all rätt! Innan vi rundar av är vi lite nyfikna på Hooks Herrgårds framtida utveckling.

- Just nu känner vi att vi har en stark och komplett produkt. Våra tre ben, spa, golf och konferens, stöds av herrgårdsmiljön och gastronomin, säger Hans men tillägger snabbt; men vi kommer aldrig slå oss till ro. För tillfället ligger fokus på kvalitetshöjning. Vi har också lite idéer kring ett mer ekoanpassat boende. Eventuellt…

- Och så är vi lite trångbodda i konferenslokalerna, flikar Therese in.

- Helt rätt, säger Hans. Där behöver vi bygga ut, ler Hans.

Och med det sagt skrapar vi ihop de sista wienerbrödsmulorna från bordskivan och känner att det är uppenbart, vi kommer definitivt att få se mer av Hooks Herrgård i framtiden.