Inspireras av nybyggda huset med plats att umgås

Familjen Tinnis i sitt kök.

Mittemellan två sjöar, med skogen som närmsta granne, har familjen Tinnis byggt sitt drömhus; en New Englandinspirerad villa med ett stort, centralt hjärta utformat för sällskapliga sammankomster med vänner och familj.

Joakim och Mathilda var på jakt efter hus och Mathilda hade en längtan efter att hitta ett charmigt renoveringsobjekt att rusta upp. För Joakim däremot, som själv är snickare, fanns drömmen om att bygga sitt eget hus. De valde därför att parallellt med husletandet ställa sig i kommunens tomtkö. Inte visste de då att Joakims dröm skulle komma att uppfyllas så snabbt.

– Efter bara sex månader blev vi erbjudna den här tomten. Vi bodde två kilometer bort och Joakim, som dessutom arbetar i området, har alltid velat bo kvar här. Det är ett litet samhälle med naturen inpå knuten. Joakim älskar att jaga och att vara ute i skogen. Så då blev det så helt enkelt, att vi tackade ja, trots att det gått lite snabbare än vi kanske tänkt oss, berättar Mathilda.

– Det var inget snack, flikar Joakim in. Jag rekommenderar alla som vill och får möjlighet, att bygga nytt. Med de rådande huspriserna är det överlägset mest fördelaktigt kostnadsmässigt, du kan styra hur du vill ha det, du vet att det kommer hålla länge och du kan bygga klimatsmart.

Stora, sociala ytor i familjen Tinnis hem.

Huset med stort H

Mathilda och Joakim visste att de ville bygga själva, lösvirke, men de sökte efter husinspiration hos husfirmor. Efter att ha sökt utan att egentligen ha fastnat för något dök plötsligt huset med stort H upp.

– Vi var på en av husleverantörernas husvisningar när vi av en slump åkte förbi ett annat nybyggt hus på samma gata. Direkt kände vi att det här är det, ett sånt här hus ska vi bygga! Vi tog en bild på fasaden och åkte sedan hem och började skissa på vårt egna, säger Mathilda.

Huset som nu står på plats är en stor enplansvilla format som ett U. För paret var det viktigt att få en känsla av olika rum, inte bara en fyrkantig planlösning. De tog hänsyn till tomten, till sjöarna som ligger en på vardera sida av huset, samt den stora, centrala kärnan i mitten av huset, som de sedan länge vetat att de velat ha.

– Vi valde att lägga en stor social yta i anslutning till kök och entré. Den fungerar både som sällskapsyta, matdel och finrum. Vi var ute efter att få in ett djup i rummet, med stora fönster och
mycket ljusinsläpp, berättar Mathilda och tittar mot det stora fönsterpartiet de utgick från när de började rita huset.

Att Joakim och Mathilda ville ha ett socialt hem råder det inga tvivel om. De älskar att ha folk över, både vänner och familj, och att det ofta råkar bli stora bjudningar är inget de räds.

Klassiskt kök med vitt kakel

Mathilda tycker mycket om att laga mat och de berättar båda två att just köket var inget de ville tumma på i sitt bygge.

– Jag tror vi gick över köksbudgeten med flera hundratusen, ler Joakim lite snett och Mathilda berättar om processen kring köket.

– Jag bodde i USA under en period och även när Joakim och jag var över där tillsammans konstaterade vi att vi älskar deras stora avslappnade kök med en rejäl köksö som alla samlas kring. Vi visste att så ville vi också ha det.

Mathilda berättar också om att den stora köksön inte skulle ha en spis eller diskho, utan enbart vara en arbetsdel och framförallt en sällskapsyta att sitta vid. Köket skulle falla dem i smaken både utseendemässigt och funktionsmässigt och idag präglar det hela hemmet. På frågan gällande deras val av kakel berättar Joakim att de släta, vita blanka plattorna, 7,5x15 cm, valdes först när resten av köket var på plats.

– Vi ville se hur köket blev innan vi valde något som skulle passa in. Valet gjorde vi först i slutskedet, men Konradssons hade plattorna hemma på lager, så det var inga problem.

Jordnära, neutrala och tidlösa plattor

Hallen pryds av högblanka Terminus för en lyxig och inbjudande känsla.

I hallen satsade paret på Terminus, stora högblanka plattor i formatet 80x80 cm. De ger en riktigt lyxig känsla när man kliver in.

Tvättstugan och groventrén har istället blivit klädda i grå, och mot smuts lite mer förlåtande, plattor. I badrummen valde paret stora, neutrala plattor från samma serier till både golv och vägg, vilket ger en lugn, lite spa-liknande känsla.

– Vi fick väldigt god hjälp med att rita upp vårt stora badrum från Konradssons, berättar Joakim. Det blev mitt i prick!

Huset är inrett i jordnära, neutrala och tidlösa färger. Hållbarhet har varit ett ledord under processen, som de låtit ta lite tid.

– Eftersom vi haft billig arbetskostnad (Joakim har byggt huset själv, med hjälp av nära familj och vänner, reds. anm.), har vi kunnat satsa på bra materialval. Vi har försökt tänka på hållbarhet och kvalitet och inte enbart tittat på prislappen, berättar Joakim och Mathilda flikar in;

– Jag är väldigt intresserad av heminredning och har researchat mycket. Vi har arbetat med varje rum och haft en tanke med varje, samtidigt som vi har velat ha en röd tråd i hela husets inredning. Resultatet är ett väldigt varmt, ombonat och hemtrevligt hem. Gammalt är blandat med nytt. Det känns som att familjen bott där betydligt längre än de två månader de faktiskt gjort. På frågan om allt verkligen är klart (eller om det är för familjen Tinnis som för många andra som bygger själva, att det aldrig blir riktigt klart), svarar Joakim skrattande att sista listen spikades på igår.

Badrummets golv, väggar och badkar är inklätt Nr 21 (beställningsvara) i storlek 60x60 cm.

Den stora anledningen till att bygget faktiskt blev klart i tid, trots allas farhågor och misstankar om annat, var att Mathilda blev gravid under byggprocessen.

– När vi fick veta att vi väntade barn började Joakim successivt vara mer och mer i huset för att till slut ta tjänstledigt helt och enbart fokusera på huset, berättar Mathilda.

– De sista veckorna innan Ebbe var beräknad jobbade vi från 6 på morgonen till 23 på kvällen. Det var väldigt intensivt och tidspressat, men vi hann!

Joakim håller med om att det var tufft, periodvis hade han en inre stress, men ofta släppte den rätt snabbt när han kände att arbetet gick framåt. Även efter att bygget stod klart tog det ett tag innan han helt kunde stänga av det.

– Det var en konstig känsla att gå från arbetsplats till att det ska vara ens hem där man ska slappna av. Det tog några veckor, men sen så...

Trots den ibland stressade situationen ångrar de inte en dag att de byggde eget.

– Att bygga själv innebär ett stort ansvar, man får lite support och är själv den som ansvarar för att det blir rätt mätt, eller vad det nu kan tänkas vara. Men förutom att det är mycket att rodda i ser jag inga nackdelar med att bygga eget, säger Mathilda.

– Jag har egentligen också bara sett fördelar. Även om jag bygger hus professionellt har jag inte tidigare haft koll på alla bitar kring tillstånd och så vidare. Det har varit en väldigt lärorik process, avslutar Joakim och lutar sig tillbaka i den mjuka soffan.