Artiklar/reportage

Låt dig inspireras av unika hem och personer. Här samlar vi artiklar, hemma hos-reportage och annan intressant läsning.

I vårt arbete med kakel och klinker möter vi ständigt mycket kunniga människor, samt vackra hem och unika keramiklösningar. Här samlar vi våra möten i artiklar och reportage. Kanske låter du dig inspireras?

Vardagsrum klätt i klinkern Acustico. Industrifönster och ljus soffa.

Sandra Wall och Jenny Heinpalu framför klinker.

Vad säger plattsättarna?

Nya ytor, format och former gör hantverksyrket plattsättare till en allt större utmaning, tycker Sandra Wall och Jenny Heinpalu som båda är utbildade till yrket. Men roligt är det, instämmer båda.

Ida Lindblom framför fasad med fotokakel.

Besök på arkitektkontoret

Ida Linbro är byggnadsingenjör och arbetar på arkitektbyrån Tengbom. Där jobbar hon sida vid sida med arkitekter, med framförallt större offentliga utrymmen, men även mot privata kunder.

Relaxavdelning med vilande hund i Villa Vätternäs.

Genomtänkt - på besök i Villa Vättersnäs

I samma stund som Villa Vättersnäs blev deras påbörjades arbetet. Nu är det snart klart – arbetet med att uppfylla husdrömmen.

Konradssons kakels profilbild 2016 - stylad av dekoratören Åse Ulvtorp.

Skapa rum med känsla

Att iaktta Åse Ulvtorp i sitt arbete är inte direkt lugnande. Med raska steg sveper hon över golvet, fluffar några kuddar på vägen, upp på en stege för att med en skruvmejsel(!) rikta spotlightsen en aningens aning. I nästa sekund ligger hon på golvet och sopar osynligt damm från marmorgolvet. Sedan upp igen för att dra bort klistermärken från mässingslamporna. ”Finns det någon t-röd?” ropar hon högt till ingen särskild.

Klinkergolv i stort öppet rum med pelare och lakan på tork.

Kakel är bränd konst som varar

Som tradition är kakel odödligt och nära sammankopplat med vår kulturella evolution – från grotta till storstad. Som material är kakel näst intill outslitligt, och det är därför det i alla tider kommit till användning både som slityta och utsmyckning där de estetiska kraven är höga.

Staty och stentrappa.

Konradssons en del i ett mångtusenårigt konstverk

Glaserat kakel har funnits i minst fem tusen år. Ett enkelt sätt att duplicera konsthantverk för att smycka golv, väggar och tak. I förnäma hem och palats, i religiösa byggnader, ute och inne.