Besök på arkitektkontoret

Ida Lindblom framför fasad med fotokakel.

Ida Linbro är byggnadsingenjör och arbetar på arkitektbyrån Tengbom. Där jobbar hon sida vid sida med arkitekter, med framförallt större offentliga utrymmen, men även mot privata kunder.

Vad gör arkitekten och vad gör du som byggnadsingenjör?
– Det är arkitekten som driver projektet åt och i samråd med beställaren.
Han eller hon kan vara med i tidiga planarbeten, utforma och börjar skissa på byggnaden. Ibland är jag med redan från start, ibland kommer jag in lite längre fram i projektet. Mitt uppdrag är att ta fram bygglovshandlingar och projektera. I projekteringen tar vi fram ritningar, tekniska beskrivningar,
rumsbeskrivning med mera. Det händer även att jag tar egna projekt.

Vad efterfrågas idag vid byggen av till exempel lägenheter eller större offentliga ytor?
– Att det ska vara hållbart över tid. Det är viktigt att det är hållbart både estetiskt och kvalitetsmässigt. Underhållet är också av stor vikt, att det är enkelt att hålla efter och rent.

Vad är viktigt för er i ett upphandlingsskede med en leverantör?
– Vi måste kunna stå för de produkter vi föreslår åt en kund. Är det inte en bra produkt är det vi som får skämmas. Eftersom vi ska ha koll på så många olika typer av material, inte enbart kakel och klinker, är det svårt för oss att bli specialister på något speciellt. Därför är det jätteviktigt att vi kan få bra hjälp av er som är proffs och att ha en bra personlig kontakt. Man ska komma ihåg att vi har betydligt mer kontakt med leverantören än till exempel plattsättaren eller byggarna på plats. Och
återkopplingen på om ett bygge blev bra eller inte kan komma först många år senare, kanske när det är dags för ett nytt projekt.

Hur kan vi som keramikleverantör underlätta för er i ert arbete?
– Framförallt är det viktigt att vi får precis all information kring det vi beställer, för att undvika problem längre fram. Vi vill känna oss trygga med den produkt som vi föreskriver. Vidare är det viktigt med bra provhantering, det vill säga att vi har uppdaterade, uppmärkta prover i vårt materialbibliotek. Utöver faktiska fysiska keramikprover är det bra med bra produktbilder. Vi blir mer och mer digitala. Fysiska prover behövs för att kunna mäta ljushetskontrasten. I Boverkets byggregler (BBR) framgår att det i alla offentliga utrymmen, till exempel gångytor, trappor och ramper, ska vara enkelt att hitta även för personer med nedsatt orienteringsförmåga. Man arbetar därför med kontraster. När det kommer till färger kan kontraster uppnås med hjälp av olika ljushet. Denna ljushetskontrast styrs av ett värde enligt NCS. Som exempel räcker det inte om vi väljer en grå platta mot en gul, om inte själva ljushetskontrasten uppnår ett visst värde enligt NCS. Det är både kul och kan vara begränsande.

Vad ser ni för trender och tendenser just nu? Något som är väldigt aktuellt?
– Våra kunder tittar inte så mycket på trender, de är mest ute efter något hållbart, att det är en bra produkt i slutändan. Men generellt ser vi att det naturlika och rustika är stort. Det industriella håller också i sig. Fortfarande mycket stora format, men jag tycker mig också se att lite mindre plattformat blivit populära igen. När det kommer till imitationer av till exempel trä eller betong så har det länge funnits ett motstånd till detta hos arkitekter. Trä ska vara trä, helt enkelt. Men jag tycker att detta börjar luckras upp lite, imitationerna blir bättre och bättre och framförallt privatkunder kan gilla de varianterna.

Hur arbetar ni med miljöaspekten i era projekt?
– Det finns olika miljöklasser som vi måste klara. Just kakel och klinker brukar klara sig utan problem. Det finns ofta en stor miljömedvetenhet hos våra kunder, särskilt vid byggnation av bostadsrätter. Då kan vi få krav på att det ska vara ett miljöklassat hus.

Hur ser ni på keramik som ytskikt i förhållande till andra, ibland billigare, material?
– Det känns lyxigt och bra. Det är ett hållbart och gediget material, som aldrig går ur tiden. Klinker är ett givet val i vissa utrymmen, till exempel i badrum och entréer.