Genomtänkt - på besök i Villa Vättersnäs

Relaxavdelning med vilande hund i Villa Vätternäs.

I samma stund som Villa Vättersnäs blev deras påbörjades arbetet. Nu är det snart klart – arbetet med att uppfylla husdrömmen.

Här bor:

Elina, hennes man Niklas och deras tvåårige son Theo.

Huset:

En stor New England-villa från 1905. Två våningar, samt
inrett källarplan.

Var: I villaområdet Vättersnäs vid Vättern i Huskvarna.

Gör: Familjen är för närvarande bosatta i Chicago, USA. Elina
arbetar med mode och design och är inredningsdesigner för Villa
Vättersnäs.

Plattform: www.elinacasell.com

Vilandes intill Vätterns stora, öppna sjö ligger Villa Vättersnäs. Vattnet och i periferin de klättrande husen längs med Huskvarnas branter, ger känslan av Medelhavet och charmiga små hus i trånga kuststäder. Men Villa Vättersnäs är betydligt mer än så.

Det började med att Elina och hennes man backade ur en husbudgivning. Strax efter blev de kontaktade av husets granne. De kunde få titta på hans istället, sa han. När de senare klev in i den stora New England-villan kändes det som att det var menat. Visuella Elina såg direkt möjligheterna och kände att wow, det här kan bli hur bra som helst. De hade hittat sitt hus.

I köket sitter ett fasat vitt kakel, i tegelsättning, för en ljus, fräsch och klassisk look.

Renoveringen drogs igång omgående. Och sedan dess har den pågått. Nu är huset inne på tredje året av renovering och familjen som under stora delar av året bor i USA, börjar se slutet. ”Från början trodde vi nog inte att renoveringen skulle bli så här omfattande. Vi har kommit på fler och fler förändringar under processens gång”, berättar Elina.

Den helt klart största insatsen i huset är källarplanet. Det har grävts ut och tredubblats i storlek. Nu består det nya våningsplanet av olika avkopplings- och umgängesdelar i form av spa, vinkällare och biorum.

Jaccuzin är klädd i Nr21:s mosaik. Samma plattor som även klär golv, väggar och tak i spa:t.

Nr21 (mosaik och 60x120 cm plattor är beställningsvaror) klär både britsar, väggar, golv och tak inne i bastun. Mosaiken klär även den diskreta golvrännan.

”Vi har alltid haft en dröm och nu var det dags, vi kände att nu slår vi på stort och skapar drömhuset. Så som vi verkligen vill ha det. Ett ställe att bo och leva i, för barn att växa upp i.”

Inredningens röda tråd går tydlig genom huset. Den gamla, genuina känslan har behållits. Färgerna är ljusa och jordnära. Lite industriellt, med en hel del betong och med uttänkta franska detaljer. Även husets New England-stil återspeglas i inredningen. Hemmet andas lugn och harmoni.

I källaren har paret arbetat mycket med att få en enhetlig känsla mellan rummen. Elina valde granitkeramikserien Nr 21. Dess stora, grå, betonglika golvplattor,sveper lugnt över ytorna och täcker golven, trappstegen runt jacuzzin och fortsätter även in i duschen, samt på väggarna och britsarna i bastun i form av mosaik. Samma platta syns även tillskuren under husets kamin på övervåningen. Nr 21 är en förhållandevis varmt grå platta, men för att värma upp den robusta betongkänslan i källaren ytterligare har Elina valt varmare, rostiga koppartoner till många av detaljerna.

Spa-delens wc -industriellt med varma koppardetaljer. Nr21 från golv till tak i stora format.

 

Vinkällarens stora valv är beklädda med väggteglet Ladrillo rustico röd, som slammats med lera för rätt färgnyans. De stora stenarna i väggen är egentligen framställda av lättbetong. Produktnamn är Sillarejo Garda och finns att tillgå i Konradssons beställningssortiment.

I vinkällaren sitter en stenimitationsvägg, Sillarejo Garda. Väggen är tillverkad av lättbetong, framställd att efterlikna stora naturstenar. Resultatet är slående likt och var en betydligt smidigare variant att lägga än riktiga stenar.

”Jag visste från början att jag ville ha en stenvägg i vinkällaren. Jag ville åt känslan av att man kommer in i en äkta, gammal vinkällare i Italien”, berättar Elina.

Överallt i hemmet syns smarta uttänkta detaljer. I vinkällaren har till exempel vinkylen byggts in för att passa in i miljön och i de putsade väggarna finns nischer att placera levande ljus och ljumma viner i. Den kanske mest iögonfallande detaljen är nog ändå glastaket, tillika glasgolvet i uterummet ovanför, längs med ena sidan av vinkällaren.

”Första tanken med glastaket var att ha en spiraltrappa ner från uterummet. Vi insåg dock att det skulle ta för mycket plats och kom istället på att enbart ett parti med glastak blir en rolig effekt, som dessutom släpper in ljus. Med en ljusslinga längs med taket får man även en mysig känsla underifrån när man befinner sig i uterummet.”

I det nybyggda uterummet ligger Baita, en korsvirkesmönstrad klinkerplatta i träimitation.

”När jag såg den plattan kändes det helt fantastisk. Den passade perfekt i min bild av hur känslan av uterummet/altanen skulle vara”, säger Elina och fortsätter: ”Jag älskar det rummet!”

Förutom det rustika golvet, samt glasgolvet, drar ett stort stenbord i mitten av uterummet blickarna till sig. Den gamla stenskivan kommer från en kvarn och paret såg den i inredningen i en butik i stan.

”Det var en ganska rolig historia. Direkt när vi såg bordsskivan blev vi förälskade. Vi frågade om vi fick köpa den och det fick vi, men vi var tvungna att bära ut den själv, skrattade han i butiken. ”

Det visade sig att skivan krävde tio till tolv man och några maskiner för att flyttas från butiken in i Villa Vättersnäs. Ett ton vägde den.

Den äkta marmorn, Bianco Carrara (beställningsvara), på husets gäst-wc, ger en exklusiv känsla.

Husets gäst-wc är kanske det rum som skiljer sig mest från övriga. Här ville Elina göra något lite mer spektakulärt. Hon valde marmorplattor, Bianco Carrara, i olika storlekar.

”Det var väldigt roligt att prova något annat material och att mixa storlekar för att bilda olika mönster. Det gjorde att badrummet blev intressant, men ändå enhetligt. Det har en lite fransk känsla över sig tycker jag.”

Elina och hennes man är väldigt nöjda med resultatet av renoveringen och Elina berättar att hon inte skulle göra någonting annorlunda om projektet hade påbörjats idag istället. Vissa lärdomar har hon dock fått med sig under projektets gång.

”Framförallt har jag lärt mig att man bör räkna med att det tillkommer saker hela tiden. Man bör vara medveten och öppen för det, och kanske även ha tagit höjd för det i sin budget.”

Idag är Villa Vättersnäs så gott som färdigrenoverad invändigt, redo att agera drömhem den dagen det blir dags för paret att lämna USA.

I det ljusa mosaikbeklädda badrummet syns detaljer som en kaklad nisch och i det vinklade taket sitter ljuskällor, gittrande lik en stjärnbeströdd himmel.

 

Elinas inredningstips:

  • Kom upp med ett tema, vilken känsla
    är du ute efter?
  • Följ ditt tema som en röd tråd genom
    hela hemmet.
  • Välj det lugna och mer jordnära som
    grund och det som sticker ut mer
    som detaljer. Låt inte det som sticker
    ut ta för mycket plats.