Skapa rum med känsla

Konradssons kakels profilbild 2016 - stylad av dekoratören Åse Ulvtorp.

Att iaktta Åse Ulvtorp i sitt arbete är inte direkt lugnande. Med raska steg sveper hon över golvet, fluffar några kuddar på vägen, upp på en stege för att med en skruvmejsel(!) rikta spotlightsen en aningens aning. I nästa sekund ligger hon på golvet och sopar osynligt damm från marmorgolvet. Sedan upp igen för att dra bort klistermärken från mässingslamporna. ”Finns det någon t-röd?” ropar hon högt till ingen särskild.

Åse har arbetat som dekoratör/stylist/inredare i 33 år. Hon har stenkoll på trender och stilar. Nu delar hon med sig av värdefulla tips till oss vanliga dödliga, som vill hitta rätt bland alla stilar i inredningsdjungeln.

Säg att jag ska inreda mitt tomma hem. Hur ska jag börja?

– Tänk igenom vad du vill mötas av för känsla i ditt hem. Det är den känslan du ska försöka skapa. En ombonad känsla? En avskalad? De flesta vet vad de gillar eller inte gillar, men har svårt att identifiera vad det är för stil. Faktum är att de flesta har flera stilar i sitt hem, det är det som gör det personligt. För att inreda efter någon särskild stil bör man känna till karaktärsdragen för just den, man behöver någonting att tänka kring. 

Hur gör jag för att hitta min stil?
– Börja med att ta fram bilder och kanske skapa en moodboard. Du kan gå in i butiker, bläddra i kataloger och titta på olika miljöer. Hitta det som tilltalar dig. När du gjort det är det lättare att arbeta vidare, att sortera bort och välja. Sen kan du analysera det du gillar, vad är det för stil egentligen? Ser du att du dras till exempelvis den industriella, då kan du börja ta reda på vad som identifierar den stilen och vad för saker som hör ihop med den.

Om jag gillar blandade stilar då?
– För att blanda olika stilar i ditt hem behövs lite mer fingertoppskänsla. Känner du dig osäker är det lättare att satsa på en stil. Men det behöver inte vara så svårt. Väldigt generellt brukar jag dela in alla stilar i två. Den minimalistiska, avskalade, eleganta och den mer ombonade, lantliga, rustika. Allt annat kan ses som förgreningar från dessa båda stilarna.

Passar alla stilar i alla hem?
– Nja… Ett gammalt sekelskifteshus med vinda väggar gör sig kanske inte lika snyggt med ett högblankt svart golv, som en nybyggd lägenhet skulle göra. Se vad du har för förutsättningar i den fasta inredningen och husets själ och arbeta kring det. Stil och funktion ska fungera ihop.

Hur kan jag tänka kring färger?
– Våga sätt färg. Färg behöver dock inte likställas med starka kontraster. Ofta är färg lättare att anpassa sig till om den är lite dovare och mattare. Många väljer ofta bara en stark accentfärg till ett i övrigt svart/vitt hem och upplever sedan att de inte är nöjda med resultatet. Det har blivit för tillrättalagt, övermatchat helt enkelt. För att få dynamik i rummet behövs mer än bara en färg. Satsa på kanske tre kulörer, två som ligger nära varandra och en accentfärg, och sen många nyanser av dessa. Våga bredda kulörtonerna. Vågar eller vill du inte ta in starka färger är skinn och trä ett bra alternativ som gör hemmet mer levande. Just nu är de dova grå och blå/gröna tonerna trendiga som bas, med ockragult och rosa pudertoner som accenter. Metallfärger, som koppar och mässing är också väldigt aktuella.

Hur ska jag förhålla mig till trender?
– Fråga inte efter det som är trendigt. Det finns så många stilar som är rätt just nu. Gå istället efter det som är rätt för just din stil och smak. Kom ihåg att det som är trendigt snart blir otrendigt.

Vilka är dina tips kring kakel?
– Personligen tycker jag rummet blir mer intressant om man inte har samma platta från golv till tak, men försök hålla ihop stilen. Väljer du två olika plattor, matcha då stramt med stramt och rustikt med rustikt. Kombinera gärna olika plattstorlekar. Vidare finns det ju olika sätt att sätta kaklet på också. Samma platta kan ge helt olika stilar beroende på om den till exempel sätts liggande eller stående.

Slutligen?
– Ha roligt när du inreder och tänk inte så mycket på vad som är rätt eller fel. Låt det vara prestigelöst. Låt dina intressen och din livsstil styra vilken känsla du vill skapa i ditt hem. Lycka till!