Vad säger plattsättarna?

Sandra Wall och Jenny Heinpalu framför klinker.

Nya ytor, format och former gör hantverksyrket plattsättare till en allt större utmaning, tycker Sandra Wall och Jenny Heinpalu som båda är utbildade till yrket. Men roligt är det, instämmer båda.

Namn: Sandra Wall
Ålder: 21 år
Utbildning: Plattsättare
Yrke: Plattsättare på Miljöhallen Golv

Namn: Jenny Heinpalu
Ålder: 28 år
Utbildning: Plattsättare, vidareutbildad arbetsledare
Yrke: Arbetsledare på Miljöhallen Golv

Hur är det egentligen att arbeta som plattsättare?
Sandra: Det är tungt, men väldigt roligt. Många kanske inte tänker på det, men det är faktiskt ett väldigt kreativt yrke.
Jenny: Ja, vi skapar ju ett ytskikt som syns för kunden och att få se det färdiga resultatet är så kul.

Plattsättare är ett hantverksyrke, vad är av stor vikt när man sätter plattor?
Jenny: Tekniken.
Sandra: Man behöver inte vara styrkelyftare, har man bara rätt teknik så fungerar det. Sen är det av stor vikt att man är noggrann också.


Hur tar ni hand om era kroppar för att undvika skador?
Sandra: Jag styrketränar, men inte enbart för jobbets skull, jag tycker det är kul.
Jenny: Det är ett fysiskt jobb och då skadar det inte att vara tränad, oavsett om man är man eller kvinna. Men man kan också anpassa mycket genom att arbeta ergonomiskt. Arbetsmiljön som sådan är tuff och då räcker det inte att vara stark. Glasögon och hörselskydd är till exempel jätteviktigt.
Sandra: Ja, det är en riskfylld arbetsplats. Man måste hela tiden vara medveten om säkerheten. Det går inte att gå och titta ner i backen direkt.


Hur är det att jobba med de allt mer vanliga större formaten på plattor, jämfört med de mindre?
Jenny: De ställer större krav på underlaget och så är de tyngre så klart. Men det finns många hjälpmedel som underlättar arbetet. Kilsystem, plattlyft, större skärare med mera. Verktygsåtgången
blir mycket större, men det är väldigt roligt med de här nya formaten och materialen. Det blir verkligen inredning då. Vanliga 15x15 är inte alltid så roliga att sätta.

Hur kommunicerar ni med kunden under arbetets gång?
Jenny: En god relation med kunden är A och O. Ofta får vi hjälpa till kring valen av fogar och silikon. De flesta kunder är väldigt ödmjuka i kommunikationen med oss som yrkeskunniga.
Sandra: Man vill gärna ha en dialog med kunden. Vi försöker tipsa och hjälpa till. Det är också viktigt att kunden är medveten om att det idag är ett tufft jobb att vara plattsättare. Nya format kräver både öga och precision, det tar tid och tid är tyvärr pengar. Man måste vara beredd att betala för det. Många vet vad de vill ha, men har kanske inte alltid kännedom om vad som krävs för att få det bra.
Jenny: Vi måste också ha god kontakt med snickare och andra som arbetar tidigare i ledet än vi, de som lägger grunden för vårt jobb. Ibland har vi inte ens varit på plats innan vi ska sätta plattorna. Det är också viktigt med ett bra samarbete med er på Konradssons. Det som säljs i butiken måste fungera att sätta i det påtänkta utrymmet.


Hur ser ni på kakel och klinker som material idag, jämfört med tidigare?
Jenny: Den stora skillnaden är att det idag är en designprodukt, som ska framhävas.
Sandra: Ja, tidigare skulle det bara sitta där helt enkelt, något som var smidigt att sköta om och torka av. Nu är det en inredningsdetalj.
Jenny: Idag frångår man också de klassiska ytorna badrum och stänkskydd i kök och sätter kakel och klinker överallt, på helt nya ytor.
Sandra: Jag upplever att det är bra att vara medveten om trender, vad som kommer och vad som är på G. För frågor, det får man.