Kakelformen hexagon

Närbild på klinker, svart och vitt, Hexatile i formen hexagon.

Rektangulärt och kvadratiskt i all ära, men just nu är det hexagon, eller sexkantigt kakel som är det allra trendigaste. Men varifrån kommer formen? Och varför så trendig just nu?

Sedan några år tillbaka har vi sett att intresset för nya former på kakel och klinker bara vuxit och vuxit. Chevron, herringbone eller fiskbensmönstrat och andra geometriska mönster syns allt mer i våra kök och badrum. Men den klarast lysande formen av de alla är hexagon, eller sexkantig kakel/klinker.  

Även om hexagontrenden är stor just nu, är formen långt ifrån ny i inredningssammanhang. Efter första världskriget utvecklades den modernistiska arkitekturen när en ny värld skulle byggas upp. Arkitekturen var avskalad och geometrisk enkel, det var själva formerna och konstruktionen som stod för det arkitektoniska och konstnärliga värdet. Det var under denna tid som hexagonen började ta mark.

Varför är trenden med sexkantiga plattor så stor just nu då? Kan hända hör det samman med vår strävan efter det unika. Vi vill inte längre enbart ha ett vitt, minimalistiskt hem. Att låta hexagon och andra former ta plats ger ett speciellt uttryck, samtidigt som det kanske inte sticker ut lika mycket som ett till exempel marockanskt mönstrat golv.

Hur länge trenden håller i sig återstår att se. Tydligt är att det idag är en statusmarkör. Dels på grund av dess inte helt ovanliga dyrare inköps- och plattsättningskostnad och dels på grund av att den som idag väljer hexagonformade plattor visar helt klart att hen har koll.  

Våra hexagonserier

 

 

Vackra mjuka toner med frostsäkra klinkern Terra.

 

Svarta och vita matta toner med klinkern Hexatile.