I en traditionell norrbottensgård från 1800-talet har Jessica och hennes familj skapat sig ett varmt och ombonat hem med mycket personlighet. Jessicas idérikedom och känsla för detaljer genomsyrar husets alla vrår och det märks att hemmet ligger familjen varmt om hjärtat.
Här räds man inte för att blanda tidsepokrar och stilar – tvärtom. I Jessicas hem mixas arvegods med designklassiker, modernt och trendigt, ömsom allmoge och en nypa Frankrike. Det känns befriande och lustfyllt. Ett hem med själ och hjärta – historia varvat med nutid.
Familjen Lindberg hade inte för avsikt att lämna Skåne. Men när så en klassisk norrbottensgård kom ut till salu i hembyn utanför Piteå – ja, då gick det undan.
− En sommar för snart 5 år sedan ringde telefonen när vi satt i bilen på väg ner till Malmö efter några veckors semester i hembyn i Norrbotten. Telefonsamtalet avslutades i princip med att vi blivit husägare till en gård på samma lilla byväg som min man växt upp på, berättar Jessica.
Tanken var att huset skulle bli ett fritidsboende under skollov och semestrar, men riktigt så blev det inte. Med mor- och farföräldrar runt husknuten och barnens kusiner på cykelavstånd lockade ett annat liv och för några år sedan började familjens resa norrut.
− Jag har alltid haft en förkärlek till äldre hus och har bara bott i gamla hus med stora renoveringsbehov. Det är nog rent av en livsstil för oss. Att vi fick möjlighet att köpa en kulturbyggnad i stort behov av upprustning, som så många eftertraktar, gick helt enkelt inte att tacka nej till, förklarar Jessica.
Att familjen har gedigen renoveringserfarenhet och därtill flera hantverkare i släkten har givetvis varit en fördel. Vid tillträdet hade huset stora renoveringsbehov och arbetet har utförts i egen regi.
− Den mesta renoveringen gjordes faktiskt medan vi fortfarande bodde i Malmö. Tack vare ett gediget förarbete med detaljerade beskrivningar följt av täta videosamtal med min bror som är snickare gick det vägen, säger Jessica.
Och det märks verkligen att familjen gjort alla valen noggrant och att det varit skickliga hantverkare i farten. Jessica berättar att målet varit att återställa husets utseende till en traditionell norrbottensgård – utan att göra avkall på praktiska moderniteter.
− Vi har inte renoverat helt i allmogestil och inte heller genomgående byggnadsvårdsmässigt. Men i alla val som gjorts har vi värnat om gårdens genuina känsla. Moderna finesser ska finnas, men gärna vara så osynliga som möjligt, förklarar Jessica.
Rum för avkoppling
Familjens senaste projekt har varit att förvandla det outnyttjade garaget i källaren till en trivsam relaxavdelning med bastu.
− Min man Pelle, som är en bastubadare av rang, saknade en bastu och därmed föddes idén om en relaxdel i källaren. Bastu, dusch och intilliggande loungedel var planen. En idé som jag inte tackade nej till, säger Jessica med ett leende.
Bastun står nu klar och rymmer hela familjen. Den är byggd med glaspartier från golv till tak för en luftigare känsla och golvet är klätt med klinkern Kalk.
− Klinkern var faktiskt det första jag valde i bastu-projektet, långt innan bastun var färdigprojekterad. Det är en fin platta med kalkstensmönster som har en lite grågrön färgton. Den har fått sätta stilen för hela rummet. Med en grönmålad panel och rottingmöbler blev det en jordnära och avslappnande känsla i rummet, säger Jessica.
Stilbrytningar som skapar inredningsmagi
Att Jessica är en kreatör med känsla för detaljer går ingen miste – speciellt inte på Instagram där hon dagligen inspirerar sina följare med sitt instagramkonto @rangas_etc.
Och Jessicas inredningsstil och känsla för färg och form är minsann ett kapitel för sig. Till vardags jobbar hon nämligen som näringslivsutvecklare inom Norrbottens gröna näringar, men ledig tid spenderar hon gärna vid drejskivan eller pysslar med diverse inredningsprojekt.
− Tack och lov är min man lika intresserad av alla möjliga projekt och kommer på precis lika många idéer själv. Vi är ett bra team helt enkelt, förklarar Jessica.
Jessica berättar att idéerna kan komma från vad som helst – en resa, en film eller kanske en utställning. Idéerna låter hon ofta marineras ett tag innan hon skrider till verket. När det kommer till valet av kökskakel är inspirationen hämtad från Frankrike.
− I köket ville jag komma åt känslan av en fransk bistro och jag vet att den här typen av metrokakel är vanlig i Frankrike, t.ex. i Paris tunnelbana. Bistrodelen i köket med den öppna spisen intill är ett favoritställe för hela familjen. Här spenderar vi mycket tid med alltifrån läxläsning till fördrink när vi har gäster, säger Jessica.
Jessica talar om att hon går igång på att skapa miljöer av sådan som redan finns hemma. Hon kan t.ex. hitta nya användningsområden för saker eller bygga om dem. Hon berättar att hon värdesätter arvegods och har alltid försökt hitta en plats för dem i hemmet, trots att möblerna eller sakerna inte alltid känts så ”hippa”.
− Jag gör stilbrytningar med designmöbler och modern armatur. Det har blivit ett sätt att skapa balans i det gamla. Det tror jag är mitt signum när det kommer till inredning, berättar Jessica.
Avslutningsvis bad vi Jessica, som dessutom är certifierad inredare, att dela med sig av sina bästa inredningstips när det kommer till att skapa ett trivsamt hem.
Jessicas fem inredningstips
Familjen Lindbergs kakelval:
I bastu och relax ligger klinkern Kalk, i köket pryds väggarna av kaklet Cambridge, i badrummet sitter den marmormönstrade klinkern Marmi och i hallen ligger klinkern Nexos.
Bilder: Jessica Lindberg, @rangas_etc