Färgstarkt kök med brittisk touch

Färgstarkt kök med brittisk touch - Konradssons Kakel

När kreatören, fotografen och inredningsinfluencern Emma Johansson skulle renovera familjens kök var målsättningen tydlig – det skulle bli ett praktiskt och funktionellt kök utan att tumma en millimeter på det estetiska. Den kreativa ådran genomsyrar allt Emma tar sig för, så när kakel skulle väljas till det nya köket blev kakelvalet något alldeles extra. Ett schackrutigt kökskakel i rött och vitt.

På instagram, är Emma personen bakom inredningskontot @whatdecoratesmyday där hon dagligen inspirerar med stämningsfulla bilder från sitt hus strax söder om Stockholm. Här bor hon tillsammans med sin sambo Mikael, barnen Carl-Philip och Alexander samt familjens dvärgkaniner. I hemmet samspelar mönstrade tapeter, äldre möbler som fått nytt liv tillsammans med romantiskt yviga buketter. Emma har en förmåga att få ihop otippade kombinationer och skapa nya vackra miljöer och blickfång. Och det nyrenoverade köket är inget undantag.

 

Emma Johannson sitter på köksbänken

 Det var så mycket med det gamla köket som inte fungerade och som gått sönder. Det fanns i princip inget praktiskt med det. Vi lappade och lagade köket otaliga gånger och spisen levde sitt eget liv. Så en renovering var mer eller mindre ett måste, berättar Emma.

Emma hade en tydlig målbild med det nya köket. Det skulle andas fransk bistro och ha en brittisk touch.

– Mina stora inspirationskällor kommer från Storbritannien och Frankrike. Jag älskar den icke-skandinaviska inredningsstilen. Jag ville att köket skulle kännas lite mer bistro. Matilda Goad, redaktör för det brittiska magasinet House & Garden, är personen som gav mig inspiration till kaklet, förklarar Emma.

Kökskakel Atelier

Emmas kakelval blev Atelier 10x10 cm i fägerna Creme och Sangue de Boi (dessa färger ingår i beställningssortimentet). Atelier är en kakelserie som finns i många olika färger. Glasyren är blank och har en vacker lyster.

 Jag hade en väldigt tydlig bild av hur det skulle se ut, och just kaklet var det jag var mest säker på. Jag är väldigt nöjd med resultatet! Vi valde också att måla in fönsterkarmen i samma mörkröda nyans vilket blev pricken över i, säger Emma.

Köksbänk

Schackrutigt kökskakel

Det havregula köket kommer från Vedum. 

 – Köket betyder mycket för oss i familjen. Det är rummet där vi hänger och umgås. Min sambo lagar den mesta maten och barnen har varit med honom i köket sedan de var små. Så det är mycket stök och klabb, men så måste det få vara i ett hem, avslutar Emma. 

Emmas tre tips till dig som ska välja kökskakel:

  1. Våga färg eller mönster – inget kan lyfta ett rum så mycket!
  2. Hitta inspirationskällor utanför Sverige. I varmare delar av världen har man använt kakel och klinker mer än här i Sverige där vi har så mycket träinredning. (Just nu vill jag ha klinkers på alla golv också!)
  3. Om man inte vågar färg på kaklet så kan man välja en färgad fog. Jag såg nyligen en toalett med vitt kakel och röd fog – det var så läckert! 

 

EMMAS KAKELVAL

Atelier i färgern Creme och Sangue de Boi. Dessa färger ingår i beställningssortimentet. Du kan se alla färger av Atelier i våra butiker eller hos våra återförsäljare.

Foto: Emma Johansson