Hemma hos Emma Green – Ett badrum inrett med känsla

Hemma hos Emma Green – Ett badrum inrett med känsla - Konradssons Kakel

Emma Green, tidigare höjdhoppare på elitnivå, har nyligen flyttat från radhus till hus. I huset har badrummet fått sig ett rejält lyft med harmoniska färger och material. Vi kikar in i det nyrenoverade badrummet och pratar med Emma om stil, den nya karriären efter friidrotten och om att saker får ta sin tid.

Våren har just kommit igång på allvar i den lilla orten Kullavik i norra Halland, 15 minuter från Göteborg. Det är sent i april och intill entrétrappan står Forsythian i full blom. Emma öppnar dörren med ett varmt leende och visar oss in i huset. Det doftar gott från rökelse och Emma som just kört ett pass rullar vant ihop yogamattan.

I huset bor Emma och Emil Salon, med barnen Bente 4 år och Loke 2 år. Familjen flyttade in i januari 2022. Tidigare bodde familjen i ett radhus i Frölunda, där de förvisso trivdes bra, men längtan efter en större trädgård och ett liv nära havet lockade. Och att flyttlasset gick till en ort söder om Göteborg föll sig naturligt.

– Jag är själv uppväxt i trakterna och här har vi nära till mina föräldrar, vilket både är tryggt och smidigt när vi nu har barn. Till ytan är det här huset nästan lika stort som radhuset, så förutom närheten till mina föräldrar var det just trädgården och havet som avgjorde det hela. Härifrån är det bara några minuter på cykel för att ta sig ett kvällsdopp, berättar Emma.

Emma Green

Hållbara val och harmoniska färger

Vid husbesiktningen noterades en spricka i våtrumstapeten som krävde omgående åtgärder. Tajmingen föll sig väl och badrumsrenoveringen kunde göras innan familjen flyttade in. Det blev klart precis innan flyttlasset gick. Emma förklarar att det stilmässigt är ganska likt badrummet i radhuset som de nyligen lämnat. Med åren så lär man sig vad man trivs med.

– För mig är det viktigt att tänka långsiktigt, ett badrum ska hålla länge. Både funktionellt och stilmässigt. Därför valde vi lugna och vilsamma färger. Chalon Cream, som klinkern heter, har en ljusbeige och varm färgton som jag upplever väldigt harmonisk. Den är också väldigt enkel att kombinera med andra färger och material, förklarar hon.

Duschhörnan är helkaklad, medan övriga väggar är halvkaklade och målade med våtrumsfärg i en rosabrun nyans. Emma poängterar att om hon i framtiden vill förnya badrummet är det enkelt att måla om, helt i linje med den långsiktiga renoveringsfilosofin. Det nätta badkaret kommer från Nordhem, kommod och högskåp kommer från Ikea och lampa i retromodell kommer från Byggfabriken. Samtliga blandare i mässing kommer från Tapwell.

– Jag tycker mässing är ett så fint material, det mjukar upp och får med tiden en charmig patina. Tidens tand syns och det är vackert, säger Emma.

Kommod

Den nya karriären

Emmas friidrottskarriär är imponerande. I nära femton år hoppade hon höjdhopp på elitnivå. På meritlistan finns bland annat VM-brons 2005, EM-silver 2010, EM-brons 2012, EM-brons 2013 och totalt 18 SM-guld, däribland även ett guld i längdhopp. 2017 rundade Emma av friidrottskarriären och året därpå föddes dottern Bente. Därefter har ett nytt liv och en ny karriär tagit form. I dag arbetar Emma med hälsa på flera plan, dels som föreläsare, inspiratör och yogalärare – men också som hälso- och träningscoach online.  

– Jag skräddarsyr tränings- och kostscheman för varje klient utifrån personens behov och vardag. All kontakt görs via en smidig app. Som coach kan jag verkligen dra nytta av mina tidigare idrottserfarenheter, både fysiskt och mentalt. Det är en stor fördel.

Hon berättar att målsättningen är att ge sina klienter redskap till en balanserad och hållbar livsstil, något som ska hålla även när coachingen avslutats. Hon förklarar vidare att hon oftast vägleder kvinnor som befinner sig mitt i livet, där familjeliv och arbete eller studier ska roddas runt i en hektisk vardag.

– Eftersom att jag själv har småbarn kan jag relatera till situationen. Det blir enklare för mig att stötta, peppa och hitta lösningar. Det är verkligen tillfredsställande att hjälpa andra att uppfylla sina mål och se dem få mer energi och balans i livet.

Kreativ själ och gröna fingrar

Utöver det stora tränings- och hälsointresset har Emma en kreativ ådra. Hon har alltid haft ett stort intresse för både inredning, växter och trädgård. På frågan vad som kännetecknar hennes stil, säger hon att hon tilltalas av möbler och inredningsdetaljer som bär på en historia, som har en själ och betyder något. Hon berättar att hon tycker om att skapa något nytt av det man redan har hemma, det blir en större utmaning.

– Vi har nästan inte köpt något nytt till huset, men eftersom att möblerna står i för oss nya rum och tavlorna hänger på andra väggar, upplever jag dem med nya ögon. Sakerna har liksom fått nytt liv.

Hennes kreativitet framgår i hemmets alla vrår. Här syns både modern fotokonst, detaljer från en svunnen tid och sticklingar och frösådder som väntar på att få flytta ut.

– Trädgårdsintresset har gått i arv från mina föräldrar, och givetvis är det extra kul nu när vi har en egen trädgård! Jag ser verkligen fram emot tiden som kommer nu, när trädgården vaknar till liv. Det ska bli spännande att få upptäcka den och se vilka växter som finns här. Vi har ju hittills bara sett trädgården på vintern.

Planerna framöver är att skapa ett inhägnat trädgårdsland, skyddat från rådjuren. Men om det blir av i år eller nästa, får tiden avgöra. I samband med husköpet gav nämligen Emma ett löfte till sig själv ”Att saker får ta sin tid”.

– Eftersom att jag är en målinriktad person som tycker om när det händer saker hela tiden, är det ett viktigt löfte och en övning till mig själv. Projekt behöver inte verkställas direkt. Det här hemmet ska få ta tid på sig att växa fram, jag tror det blir bäst så, avslutar Emma.

 

EMMA GREENS KAKELVAL 

Väggarna i Emmas badrum är klädda i Chalon Cream i storlek 30x60 cm och golvet i Chalon Cream 60x60 cm.

Foto: Alice Johansson