Klassiska villan med rutigt klinkergolv

Klassiska villan med rutigt klinkergolv - Konradssons Kakel

I Skärstadalen norr om Huskvarna har Malin och Erik och deras två barn hittat hem. Här har familjen byggt ett inbjudande falurött hus med spröjsade fönster. Utvändigt är huset en klassisk lantlig idyll – invändigt ett hem med traditionella val kombinerat med trendiga inslag och handplockade detaljer med mycket personlighet.

För några år sedan gick flyttlasset från Stockholm. Ett lugnare liv på landet lockade, bland hästgårdar och äppelodlingar strax utanför Skärstad. 

– Både jag och Erik var trötta på storstadens höga tempo och att ha långt till den närmaste familjen. Vi spenderade mycket ledig tid på landet där vi nu bor och i Göteborg där jag kommer ifrån. Påsken 2019, efter en långhelg här, kände vi båda att det är ju ”så här vi ska bo! det är nu vi ska flytta och bygga hus, innan barnen blir för stora”, berättar Malin.

Tidigare har familjen bott i lägenhet och parhus med modernare touch. När de skulle bygga sitt hus från start blev stilen och känslan en helt annan.

– Utgångspunkten var att bygga vårt drömhus. Ett hus där vi verkligen känner oss hemma och som vi vill bli gamla i. Vi hade en väldigt tydlig bild av vad vi ville ha från start.

Badrum sett från allrum

Badkar

Malin berättar vidare att hon använt sig mycket av Pinterest för att bygga moodboards och leta inspiration. Pärlspont, tapeter och mönstrade golv stod högt upp på önskelistan – men hon insåg att det lätt kunde bli spretigt.

– Jag bollade alla färg- och tapetval med en vän som är inredningsstylist för att få till den röda tråden. Även om vi valt mycket färg och mönster behöver det inte betyda att det är färgglatt. Det blev väldigt genomtänkt och lyckat, förklarar Malin.    

Ni har valt kakel och klinker från Konradssons Kakel i badrum och groventré, kan du berätta kring valen?

– Under byggtiden besökte jag Konradssons Kakel i Jönköping många gånger och fick med mig keramikprover hem. Jag fastnade fort för serien Stones som har ett diskret stenmönster och finns i behagliga färger. Vi valde Stones till flera utrymmen. I groventrén och i tvättstugan ligger Stones Sabbia 30x60 cm. Här ville vi ha ett tåligt och stilrent golv som kändes lite som ett engelskt ”mud room”.

I tvättstugan som ligger i anslutning till groventrén finns en praktisk extradusch. Perfekt för att skölja av familjens hund, leriga barnkläder och smutsiga stövlar. 

– I duschen skapade vi ett rutigt golv i tegelrött och ljusbeige med klinker från serien Global Collection. Otroligt fina plattor! Jag är så nöjd. Hade jag vetat hur lättskötta de är hade jag nog valt rutmönster i hela tvättstugan och groventrén, säger Malin. 

Groventré med klinkern Stones

Klinker Stones

I groventrén och i den angränsande tvättstugan valdes klinkern Stones Sabbia 30x60 cm.

Tvättstuga med klinkern Stones

Dusch i tvättstugan med klinkern Global Collection

På ovanvåningen finns familjens stora badrum. Ett badrum med mycket karaktär och ljusinsläpp som är få förunnat. På väggarna sitter den klassiska serien Evolution med tillhörande bård och sockel.

– Jag velade ganska länge angående det rutiga badrumsgolvet. Jag hade sett inspirationsbilder med golv där man lagt olika nyanser av kalkstensplattor i rutmönster. Eftersom jag hade tagit hem prover på Stones i alla tre färger så provade jag att lägga plattorna i ett diagonalt rutmönster och vår plattsättare hjälpte till att bolla idéer. Det var ganska svår att ta ett så djärvt beslut, men jag är så glad att jag vågade! Det kändes rätt i magen när jag tittade på hur golvet tog form och växte fram. 

Kommoden Hemnes från Ikea har Malin låtit lackera om i en havregul kulör (NCS S 3020-Y20R). Badkar kommer från Hafa och lamporna inhandlades i en byggvaruhandel. Krukväxter och snittblommor mjukar upp och skapar en inbjudande känsla.

Kommoder

På golvet ligger Stones i kulörerna Sabbia och Antracite i ett diagonalt rutmönster med fris. Notera den skickligt dolda golvbrunnen i duschen. Plattsättaren har fortsatt med golvets mönster i en så kallad klinkerram som gör golvbrunnen så gott som osynlig. Väggarna är klädda i den klassiska serien Evolution.

Hur skulle du beskriva er stil?  

– Jag skulle säga att vår stil handlar om att vi blandar det vi tycker om, saker vi fått under åren, loppisfynd blandat med konst och vissa moderna möbler och lampor. Jag tycker om mixen och att inredningen har själ. Jag vill gärna omge mig med saker och ting som bär på minnen och som ger en härlig känsla. Vårt hem är långt ifrån en katalog med bara ljust och vitt, det är helt enkelt inte vi. 

Var hittar du inspiration? 

– Härliga konton på instagram som har liknande inställning till inredning som jag och en personlig stil. Och loppisar ger mig massa inspiration! Jag brukar köpa det jag gillar och jag ser ofta framför mig var saken eller möbeln skulle passa in hos oss. Men ibland köper jag saker ändå och hittar en plats så småningom... Just nu älskar jag små väggskåp!

Badrumskommod och vitt kakel

Vad är det bästa med ert hus?

– Köket! Och all förvaring vi planerat in i planlösningen. Vi byggde kattvindar i alla sovrum vilket slukar massa saker som man inte vill ha framme. Groventrén och tvättstugan är också favoriter. Där gömmer vi allt trist som man måste ha i en barnfamilj.

Har du några tips att ge till personer som ska bygga nytt hus i traditionell stil?

  • Läs på om hur hus såg ut förr. I vilken höjd satt fönstren på? Vilken höjd hade man på bröstningen på pärlsponten och vilka lister och dörrspeglar var typiska för stilen och tipsepoken ni är ute efter?
  • Köp bra material av god kvalitet, till exempel listverk i kvalitetsträ gör stor skillnad för slutresultatet.
  • Satsa på tidsenliga blandare och handfat som betonar stilen. 

Följ Malin på instagram, @malinskvadrat, för att se fler bilder från detta inspirerande hem.

 

MALINS KAKELVAL

I badrummet valdes klinkern Stones i kulörerna Sabbia och Antracite 15x15 cm och på väggarna valdes serien Evolution. I groventé och tvättstuga valdes Stones Sabbia 30x60 cm och i duschen Global Collection i kulörerna Ljusbeige och Tegelröd.

Foto: Daniel Alloh