Mikaelas och Kristoffers lyckade badrumsrenovering

Mikaelas och Kristoffers lyckade badrumsrenovering - Konradssons Kakel

När Mikaela och Kristoffer fick nycklarna till sitt hus utanför Örnsköldsvik hösten 2021 gick en dröm i uppfyllelse. Paret blev ägare till en äldre gård att renovera och skapa till sitt eget. Boningshusets skick var eftersatt och innefattade bland annat en omfattande badrumsrenovering. Att lita på magkänslan och ge utrymme till bådas visioner gav resultat.

– När vi köpte gården hösten 2021 hade det stått tomt länge och var i riktigt dåligt skick. Folk skrattade och rådde oss att bränna ner stället och bygga nytt, men vi valde en annan väg. Vi rev ut precis allt och började om, berättar Mikaela.

Till huset, som i grunden är ett utbyggt torp, hör en ladugård, en bagarstuga och vidsträckt åkermark. Här bor man mitt i lugnet intill skog och ängsmark och närmaste granne återfinns flera hundra meter från tomten.

 

 

– Det är just av den anledningen vi köpte huset och vågade köra på trots allt vansinnesjobb vi hade framför oss – läget och lugnet här uppe är oslagbart! Utsikten över åkrarna och närheten till skogen gör allt, förklarar Kristoffer.

Renoveringen påbörjades direkt vid tillträdet och paret rev ut precis allt, ner till den nakna timmerstommen. Ett år senare, senhösten 2022, blev huset beboeligt och paret flyttade in tillsammans med sina finska lapphundar Vinga och Lilly samt katten Issla.

 

 

Badrumsprojektet

Badrummet var ett av de mer omfattande renoveringsprojekten. När husets innanmäte revs passade paret på att ändra planlösningen och flytta badrummet för att få större ytor.

Hur gick ni till väga för att planera badrummet?

 Nummer ett: Pinterest! Jag vågar inte räkna på hur många timmar jag tillbringade på Pinterest både innan och under renoveringen. Jag skapade olika album som vi därefter gallrade ur tills vi landade i vad vi tyckte om. Jag ville ha jordnära, varma toner i beige, brunt och svart och Kristoffer fastnade för en mer rå känsla med kalla grå toner, säger Mikaela.

Var det lätt eller svårt att enas om valen?

 Så svårt! Speciellt i början. Innan vi navigerat oss fram till den känsla och stil vi ville ha, och framför allt för att vi i grunden hade helt olika målbilder vad gällde färg, form och inredning. Det blev en utmaning, men resultatet blev väldigt bra. Vi fick tänka utanför boxen – mixa färger, materialval och stilar vi inte alls hade en tanke på inledningsvis, berättar Kristoffer.

Valet föll på klinkern Retro IT Tortora Brun. Retro IT är en serie i granitkeramik som är inspirerad av den italienska stenen Ceppo di Gre vars yta påminner om krossad sten. Det är en tidlös platta med ett tydligt uttryck.

 När vi visste vad vi ville uppnå för känsla började letandet av materialval. I början kändes det som en djungel, för jisses vilket utbud det finns! Men när vi väl hittade Retro IT Tortora brun blev det enkelt. Det är en gråbrun platta med mycket varma toner. Vi fick det vi båda var ute efter i en och samma platta och bestämde oss för att köra på den. Både på golv och vägg, säger Mikaela.

 

En detalj som paret la ner mycket energi på var det nedsänkta taket med ledbelysning. Mikaela berättar att taket helt och håller är Kristoffers förtjänst. Taket har sänkts och utmed kanterna har en LED-list dolts vilket skapar en nästintill svävande känsla. 

 Vi kan styra färgtemperaturen från varmt till kallt. Med varmt ljus kommer det bruna, ombonade fram ur plattan och vid kallare ljus får vi fram den kalla, råa känslan, förklarar Kristoffer.

– Vi är verkligen så nöjda! Framför allt att vi vågade gå mot strömmen och lyssna på magkänslan. Rummet är litet och utan belysning kan det tyckas vara mörkt och tråkigt. Men tack vare det specialbyggda taket med belysning och genomgående svarta enkla detaljer har vi skapat ett hemtrevligt och ombonat badrum – precis den känslan vi eftersträvade, säger Mikaela.

 

 

Finns det något som ni hade önskat att ni visste om innan ni påbörjade renoveringen?

 Att det kommer ta dubbelt så lång tid och kosta mer än vad vi räknat med. Skämt åsido, att renovera är slitsamt men fantastiskt kul! Att alla små detaljer, som i stunden känns så viktiga, i slutet bara är en del av det stora hela. Vi är ändå nöjda med tiden vi lagt ned, klurat och valt varje del med omsorg – men det är faktiskt inte blodigt allvar. Mycket går att ändra och byta ut om man skulle vilja förnya framtiden. 

Har ni några tips att ge till andra som ska renovera sitt badrum?

 Våga! Och låt er inte påverkas för mycket av andra. Hade vi lyssnat på alla tips och goda råd vi fått, så hade vi verkligen inte haft det badrum vi har idag. Att vi valde att plocka bort fönstret som fanns i rummet, sänka taket, och bygga igen en del utav väggen för att dölja nödvändiga rör är tre saker vi "trotsat" och inte ångrat en dag. Vi fick i stället en fin nisch i duschen, plats för duschdörrar, ett inbyggt skåp som sväljer massor med förvaring och ett nedsänkt tak som verkligen har gjort att vi kommit åt den känsla i badrummet vi ville skapa. Lyssna på magkänslan och kör, avslutar Mikaela. 

På Instagram kan du följa @lillavillalugnet för att ta del av mer från Mikaelas och Kristoffers hem.

 

MIKAELAS & KRISTOFFERS KAKELVAL

I badrummet valdes klinkern Retro IT i kulören Tortora Brun.  

Foto: Mikaela Sjöberg