På besök hos inredaren Åsa på Kreativa Kvadrat

Handfat och blandare i grönt badrum.

Med över 20 års erfarenhet inom inredningsbranschen startade Åsa Andreasson eget. Vi besöker Kreativa Kvadrat, inredningsföretaget som tar sig an stora som små uppdrag och detta med samma entusiasm - varje kund är lika viktig.

Åsa startade sin karriär inom den trendledande IKEA-koncernen i Älmhult, för att sedan ta sig vidare till Tyskland där hon som trainee arbetade på IKEA:s varuhus i Frankfurt. Efter examen anställdes Åsa i "build up"-teamet för att fortsätta sitt arbete runt om i Tyskland. Därefter återvände Åsa som Interior Designer till Sverige, för att agera inredningschef på IKEA i Jönköping. Efter detta kom hon även under en tid att arbeta på EM:s huvudkontor.

Åsa Andreasson på inredningsföretaget Kreativa Kvadrat. 

Men för fem år sedan blev Åsas dröm till verklighet. Drömmen om att driva ett eget företag och tillsammans med ett eget team kraftsamla för att driva sitt Kreativa Kvadrat framåt. Ja, det var nämligen så inredningsföretaget kom att heta.

- I dag är vi ett komplett team på fyra kreativa personer som tillsammans arbetar med stora som små inredningsuppdrag. Det är fantastiskt roligt, säger Åsa.

Team Kreativa Kvadrat består av inredare och stylister med specialkompetens inom heminredning, möblering, styling, färgsättning och belysning. Teamet planerar och inreder såväl privata hem som offentliga miljöer och erbjuder allt från enklare homestyling och rådgivning till kompletta helhetslösningar.
- Vi håller även i föreläsningar om trender samt andra intressanta ämnen inom heminredning och mycket mer, berättar Åsa.

Åsas egna gröna badrum. 

När Åsa får frågan om hur inredningsuppdrag för privatpersoner går till, drar hon på smilbanden.
- Det är väldigt olika beroende på typ av projekt och omfattning. Men oftast börjar vi med ett hembesök för att läsa av helheten och fånga en känsla, berättar hon.
Åsa förklarar vikten av att utgå från den specifika kundens behov och önskemål. Som exempel talar Åsa om vardagsrum.
- Hur vill personen använda sitt vardagsrum? Är det för att titta på TV eller kanske hellre för att umgås med vänner? Helhetstänket är viktigt. Jag försöker utefter kundens behov och önskemål alltid skapa något unikt, snyggt och funktionellt, förklarar hon.

Vidare tipsar Åsa om att gärna inför första mötet kika i inredningstidningar eller på Pinterest för att hitta rätt känsla. Vilka möbler och färger faller en i smaken? Vad tycker man om och vad tycker man inte om?
- Alla gillar olika, därför är det viktigt att vi i det här stadiet fångar rätt känsla och stil. Ofta använder vi oss utav moodboards. Det är ett bra sätt att förmedla en känsla på, och därmed se om vi är på rätt spår. Ett moodboard kan bestå av möbler, färger, material och andra inredningstillbehör, förklarar Åsa.

En moodboard som visar hur det kan se ut när Åsa arbetar fram ett "nytt" rum.

När kundens behov och önskemål är identifierade återkommer Kreativa Kvadrat med en offert, givetvis baserad på kundens budget. Kreativa Kvadrat presenterar även ett förslag på specifika möbler, accessoarer och belysning för att hjälpa kunden att hitta de inredningsdetaljer som gör att hemmet inte känns allt för välmatchat. Det är enligt Åsa då hemmet verkligen känns personligt och unikt.
- Vissa kunder nöjer sig här, men väldigt många vill ha hjälp hela vägen. Ofta är folk stressade och har ont om tid. Vi erbjuder oss gärna att inhandla och styla utefter det förslag vi tillsammans med kunden kommit överens om, förklarar Åsa.

Kreativa Kvadrat samarbetar med ett flertal leverantörer och erbjuder sig därmed att hålla i alla trådar, vilket många gånger uppskattas av kunden.
- Ibland hjälper vi till med renovering från början till slut. Men vi finns också här för de som endast vill ha enkla tips och rådgivning. Att jobba som inredare är väldigt varierande och ett uppdrag är inte det andra likt. Det är just det som är så roligt, avslutar Åsa.

Gänget på Kreativa Kvadrat.