Släktgården som fick nytt liv med träklinker, vackra färger och auktionsfynd

Släktgården som fick nytt liv med träklinker, vackra färger och auktionsfynd - Konradssons Kakel

I en by på Ölands östra sida, i höjd med Borgholm, har Sara och Johan skapat sig ett hem med hög wow-faktor. Gården har tillhört släkten sedan 1600-talet. 2021 flyttade paret in efter en omfattande renovering och nybyggnation. Huset rymmer hela tre badrum som inretts med träklinker, vitt kakel och målade väggar – klassiskt och ombonat är ord som väl beskriver det fina slutresultatet.

– När jag fick frågan om vi ville ta över gården efter min mormors bror så var svaret enkelt, givetvis vill vi det! Samtidigt kände jag att övertagandet kom med ett stort ansvar – gården har tillhört familjen i generationer och vi ville föra arvet vidare samtidigt som vi ville sätta vår prägel på huset och platsen, berättar Sara.

Sagt och gjort. Innan paret flyttade in konsulterades en sakkunnig och frågan var om man skulle renovera eller bygga nytt? Det blev en mellanväg. Husets gedigna och tidstypiska stengrund bevarades och allt ovan byggdes upp med nytt friskt virke, isolering, vatten- och avloppssystem och uppvärmning för att leva upp till dagens standard.

 

Johan och Sara

 

Sara och Johan förklarar att rivningen delvis var ett tufft beslut att fatta. Samtidigt var det nödvändigt för gårdens fortlevnad, både nu och för framtida generationer.

– För att bevara känslan så har vi återbrukar mycket av inredningen från det äldre huset, bland annat alla spegeldörrar. Vi valde också att plocka ner den gamla kakelugnen och bygga upp den igen. Tidigare stod den i ett sovrum, nu står den mellan kök och vardagsrum och ger en skön värme till båda rummen, förklarar Johan.

Sara och Johan beskriver byggperioden som slitsam men framför allt som en väldigt rolig period. Mycket av ombyggnationen har paret gjort själva med hjälp av familj och vänner. Johan själv är elektriker, hans pappa är golvläggare och Saras mamma har tapetserat hela huset och Saras pappa har hjälpt till med murning av tillbygget. Det finns mycket hantverkskunnande i familjen, även om många delar av bygget bestod av att lära sig nytt.

– Det är väldigt många beslut som ska fattas vilket kan kännas överväldigande. Samtidigt är det så viktigt att ta sig tiden och tänka igenom allt noggrant, säger Sara.

Johan berättar att Sara beställde hem tapetprover och började att titta på kakel innan det gamla huset var rivet.

– Där och då tyckte jag att det var lite tidigt, men det visade sig vara väldigt smart att börja fundera på alla val redan då, medger Johan.

 

Träklinker i badrummen

I huset finns inte mindre än tre rymliga badrum – ett blått, ett grönt och ett rosa. Till samtliga badrum valdes klinkern Baita i kulören Fresh som har ett naturtroget träutseende. Till väggarna valdes vitt klassiskt kakel med fasade kanter som monterats i så kallad tegelsättning tillsammans med en bård.

 

 

 Det är många som kommer hit och ställer sig frågande till valet av golv i badrummen, för inte kan man väl ha trägolv i badrum? Gäster som kommer hit måste böja sig ner och känna med handen för att försäkra sig om att det faktiskt är keramik och inte trä, säger Johan

Sara berättar att golvet i badrummet också matchar övriga trägolv i huset på ett väldigt fint sätt. Det blir en röd tråd genom alla val. Även i tvättstugan valdes träklinkern Baita Fresh till golvet.

 

 

Blandar gammalt och nytt

Att blanda olika stilar och inredningsdetaljer från olika epoker är parets melodi. Faktum är att det mesta i huset antingen är ärvt eller inropat på auktion. Sara beskriver sig själv som något av en auktionsnörd.

– Att leta guldkorn på auktioner är något jag verkligen tycker om, dessutom har äldre möbler oftast en betydligt högre kvalitet – du får helt enkelt mer för pengarna. Jag tilltalas också av möbler och saker som bär på minnen, det ger en helt annan känsla i hemmet. Något som nya saker inte kan erbjuda, säger Sara.    

Det hela resulterar i en härlig mix bestående av arvegods, auktionsfynd och ett och annat modernare inslag. Ett personligt och varmt hem där blickfången är många. Kanske är det just därför som parets gemensamma instagramkonto @klingagarden fått stor uppmärksamhet?

– Vi startade kontot som en kul grej. Det var under pandemin och ett sätt för oss att dokumentera processen för vänner och familj som vi inte kunde träffa så ofta. Men det fick spinn och plötsligt var det inte bara personer i vår närhet som följde oss, berättar Sara.

 

 

Paret delger att det faktiskt känns lite overkligt att ha fått så många följare som engagerar sig i deras hem, men poängterar att det framför allt är väldigt roligt.

– Vi får många frågor om vad det är för färgkoder, framför allt på husets exteriör. Det har till och med hänt att förbipasserande stannat bilen för att komma ut och berömma färgvalen och fråga om färgkoderna, förklarar Johan.

Runt hörnet väntar nu nya projekt och långsiktiga drömmar.

– Man blir aldrig klar med en äldre gård, det finns alltid något projekt på gång, berättar Johan och fortsätter:

– Ett garage och en pool är något vi drömmer om på sikt. Men innan dess ska vi färdigställa vår altan. Vi vill också restaurera det gamla brygghuset som hör till gården och kanske skapa en festlokal i den ena ladan. 

 

 

Saras och Johans tips till dig som planerar att bygga nytt eller renovera:

  • Ta god tid på er och försök att inte påverkas av stress.
  • Tänk på detaljer tidigt i processen, för helt plötsligt måste många beslut fattas på samma gång. Fundera exempelvis på möbleringen, var ska matbordet stå och var ska lampan över bordet hänga? Då blir det enklare att planera placeringen av eluttag och strömbrytare.
  • Utgå från vad du själv gillar! Våga satsa på den där färgen eller tapeten som du tycker om. Det är ditt hem och det är du som bestämmer.

 

På Instagram kan du följa @klingagarden för att se mer från Sara och Johans gård på Öland. 

 

SARA & JOHANS KAKELVAL 

Till tvättstugan och samtliga tre badrum valdes klinkern Baita som har ett naturtroget trämönster. Till väggarna i  badrummen valdes det klassiska kaklet Biselado som har dekorativt fasade kanter.

Foto: Sara N. Ekström