Stylistens kakelval

Stylistens kakelval - Konradssons Kakel

Med öga för detaljer, väl valda material och stor entusiasm har ett nytt hus och hem tagit form på Västgötaslätten. Hemma hos inredaren och stylisten Hanna Ahlin har inget lämnats åt slumpen. Här samspelar finstämda nyanser med dramatisk svärta. Nytt mixas med vintage. Ett inredningsrecept som både känns trendigt och tidlöst på samma gång.

I ett nybyggt bostadsområde har Hanna och hennes familj hittat hem. Den nybyggda villan mäter 150 kvm, fördelat på två plan. Sällskapsytor och kök på entréplan och sovrum och allrum en trappa upp. Här bor Hanna och Johan, tillsammans med barnen Ted 4 år och Bob 2 år.

– Jag kan knappt tro det, men nu har vi snart bott här i ett och ett halvt år. Tiden har gått så fort! Det känns som att vi precis flyttade in, inleder Hanna.

Paret bodde tidigare i en lägenhet i Göteborg, men när de väntade sitt första barn kom längtan om att bo närmare familjen i Skövde. Flyttlasset gick till en lägenhet, men när familjen väntade sitt andra barn började husdrömmen ta vid. Ett nytt bostadsområde hade börjat att växa fram och Hanna och Johan lyckades knipa en tomt.

– Att bygga nytt är både kul och utmanande. Det är mycket som ska klaffa på en och samma gång och många beslut och materialval som ska göras, berättar Hanna.

Material som åldras med värdighet

Ursprungsidén var att bygga ett modernt ladhus med sadeltak och svarta spröjsade fönster. Men i detaljplanen fanns det bestämmelser om att taket måste vara rött och det kändes inte helt rätt på den hustypen paret tänkt sig.

– Vi fick helt enkelt fundera vidare och landade till sist i en modern funkisvilla med platt tak. Huset ser ut lite som en låda. Så här med facit i hand känns det helt rätt för oss, säger Hanna.

Hanna berättar att Johan varit den som lagt ner mest tankekraft på själva husmodellen och planlösningen. För henne föll det sig naturligt att fokusera än mer på detaljerna och alla inredningsval.

– Vi har tagit alla beslut tillsammans, men för mig har det varit extra viktigt att få till en genomgående stil och känsla, både exteriört och interiört, förklarar hon.

Huset är klätt med träpanel i tre olika bredder och behandlat med järnvitriol, vilket ger en naturlig och avskalad karaktär. Den naturliga känslan fortsätter på insidan där färgerna går i behagliga naturtoner, med vitt som bas, mattsvarta detaljer och mörkt trä.

Hanna berättar att de i sina tidigare boenden gjort flera lightrenoveringar, såsom målat väggar och lagt nytt golv. Men eftersom att boendena då var temporära lades inte lika mycket betänketid på inredningsvalen.

– Med husbygget har det varit tvärtom. Vi har inte tummat på något, utan satsat fullt ut på material som åldras med värdighet. Vår tanke har varit att välja sådant vi gillar nu, men som vi också vet kommer att hålla över tid, säger Hanna.

Till hallen och husets två badrum valdes samma klinker, en granitkeramik vid namn Retro IT som är inspirerad av den italienska stenen Ceppo di Gre.

– När vi var och kikade i butiken fastnade jag ganska omgående för den här plattan. Den är grå i botten med har också färgstick av brunt och beige i sig vilket jag verkligen tycker om. 

Att färgtonerna fångas upp i husets alla rum – i materialval och detaljer, ger balans och bidrar till hemmets lugn.

– Sen visade sig denna platta vara helt perfekt i hallen! Om man liksom jag, är en halvpedantisk småbarnsförälder som dagligen brottas med grus och sand som dras in, så kan jag meddela att det nästan blir osynligt på detta golv, säger Hanna och ler.

Stillsam badrumsharmoni

I badrummet som angränsar till hallen valdes samma klinker. Ljusa kaklade väggar, vita badrumsmöbler och blandare i krom.

– I badrummet ville vi hålla det tidlöst. Därför valde vi enkla vita kakelplattor i det klassiska 15x15-formatet och satte i halvförband. Det blev en väldigt fin kontrast mellan de blanka väggarna och det matta golvet, förklarar Hanna.

Den runda stora spegeln i sällskap av tvål i fin förpackning, våfflade handdukar och en kvist från trädgården mjukar upp och ger en lugn atmosfär.

Att Hanna arbetar som inredare, med färg, form och design dagligen, är något som både syns och känns i hemmet. Hon bemästrar konsten att blanda gammalt och nytt och att med små detaljer skapa stämning. Och att hon, tillsammans med Johan, skapat sig ett trivsamt hem för familjen råder det inte någon tvekan om.

– Vi är väldigt nöjda! Det lönar sig verkligen att göra noggranna val, säger Hanna.

Men familjen är inte klar. Nästa hemmaprojekt blir att ta tag i trädgården.

– I trädgården planerar vi att lägga plattor på framsidan, få till ett par rabatter, göra ett större odlingsland och skapa en härlig utemiljö på vår altan. Det blir vårt sommarprojekt, avslutar Hanna.

 

HANNAS KAKELVAL

I hall och badrum ligger klinkern Retro IT Grigio Grå Nat Rect 29,5x29,5 cm. I badrummet sitter vitt blankt 15x15-kakel med ljusgrå fog.

Styling: Hanna Ahlin, @hanna.ahlin

Foto: Benjamin Rudström