Villan vid vattnet

Villan vid vattnet - Konradssons Kakel

Omsorgsfulla materialval och rofyllda färger. I ett nybyggt hus utanför Piteå har ett inbjudande och personligt hem tagit form precis intill vattnet.

Utanför Piteå, i den lilla byn Långnäs, har ett nytt hus och hem växt fram. Här bor Sandra Eggesten och Joachim Olofsson, barnen Ingrid 4 år och Algot 1 år samt familjens två katter. Det klassiska trähuset på 220 kvadratmeter vetter mot Långnäsfjärden och platsen kan inte beskrivas på något annat sätt än idyllisk. Här bor familjen med ståtliga tallar som närmaste granne och har fri sikt mot sjön.

Men resan till det nya huset har varken varit spikrak eller självklar – tvärtom. Allt började för ungefär fyra år sedan då paret köpte ett litet hus i behov av renovering. Ursprungsplanen var att renovera och bygga ut. Men efter att ha förkastat flera förslag på tänkbara ombyggnationer väcktes idéen om att riva huset och börja om på nytt.

– I två år bodde vi i det förra huset innan vi fattade beslut om att riva. Det kan tyckas drastiskt, men för oss handlade det om att förverkliga vår husdröm. Att renovera och bygga ut är också väldigt kostsamt. Genom att bygga nytt kunde vi påverka allt från start och forma vårt hem utan att kompromissa, förklarar Sandra.

 

Sandra Eggesten

 

Ett arkitektritat lösvirkeshus

Sandras bror Andreas, som är arkitekt och driver Eggesten Consulting AB, har varit till stor hjälp under hela husbyggarprocessen. Med hans expertis skissades olika förslag fram för att matcha både familjens önskemål och tomtens förutsättningar. Resultatet blev ett hus där man tagit tillvara tomtens potential. Huset fick stora fönsterpartier mot sjösidan och rum med ljusinsläpp från flera väderstreck. Sällskapsytor på entréplan och de mer privata rummen en trappa upp.

Sandra förklarar att både hon och Joachim är rookies när det kommer till att bygga. En snickare anlitades för att hålla i alla trådar.

– Från start till mål tog det ungefär ett år. Under byggtiden bodde vi hos Joachims föräldrar som bor i närheten. Det var en stor fördel att ha så nära till bygget och att ha möjlighet att åka iväg på kvällarna. När Ingrid somnat åkte vi ofta till huset för att jobba. Jag är så tacksam för all hjälp vi fick, berättar Sandra.

Sandra, som under byggtiden dessutom var gravid, ägnade mycket tid, tanke och research till att planera de olika interiöra valen. Mycket inspiration hämtades bland annat från Pinterest och hon bestämde sig tidigt för att hallen skulle vara grön.

– Vi valde att måla in allt i samma gröna nyans, väggar, tak, lister, dörr och foder. Det blev en väldigt ombonad känsla. Hallen är öppen mot kök och vardagsrum, men genom att bryta av med en annan färg lyckades vi skapa en tydligare rumskänsla.

På golvet valdes den klassiska serien Le Crete som består av vita oktagonformade klinkerplattor med svarta tossetter.

 

 

Hemmaspa med sjöutsikt

Husets ovanvåning utgörs av de mer privata rummen, här finns barnens rum, Sandras och Joachims sovrum, klädkammare, tv-rum och sist med inte minst – ett rymligt badrum med bastu varifrån man har obruten utsikt mot vattnet.

Sandra berättar att Joachim hade en vision och önskan om att badrummet skulle vara lite som att gå in i en grotta. Att bygga en egen bastu var också viktigt. Sandras uppgift blev att förfina och utveckla idén. Resultatet blev ett badrum med mörka färger och materialval som mjukas upp med mässingsdetaljer, textilier och växter. Till golv och väggar valdes klinkern Piazen Coal Svart i 60x60 cm.

– Eftersom man går mycket barfota i ett badrum var känslan när man tog på plattan väldigt viktig för mig. Jag tittade på många olika plattor, men fastnade för Piazen. Ytan är ganska slät och har en precis lagom struktur tycker jag. Jag gillar också att den har en varm färgton.

 

Klinkern fortsätter som golv in i bastun vars väggar och tak är klätt i svartbetsad panel. Kommoden är tillverkad hos det lokala snickeriet Trisco Specialsnickerier och lackerad i samma färgton som väggarna. De hängande glaslamporna kommer från Segula Lighting. Bakom den uppbyggda duschväggen gömmer sig duschen med blandare i mässing. På golvet ligger Piazen Coal Svart istorlek 10x10 cm.

Det sista som kom på plats och gjorde badrummet komplett var det fristående badkaret. Placeringen föll sig naturligt – på första parkett intill de vidsträckta fönstrena.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet. Det här är ett badrum som speglar vår stil – med färger som vi trivs med. Jag dras till mörka varma nyanser, och jag tycker verkligen att vi prickat rätt här! Vi har skapat ett badrum som man gärna stannar kvar länge i, avslutar Sandra.

 

SANDRAS OCH JOACHIMS KAKELVAL

I hallen valdes den klassiska klinkern Le Crete. I badrum och bastu valdes Piazen Coal Svart i formatet 60x60 cm, i duschen valdes Piazen i storlek 10x10 cm.  

På Instagram kan du följa @villanvidvattnet för att se mer från Sandras och Joachims hus.

Foto: Marita Rönnlund