Klinker

Klinker - Konradssons Kakel

Glaserade eller oglaserade, med eller utan mönster och i alla tänkbara former. Klinker är snyggt, tåligt och går att variera i det oändliga.

Klä hela rummet i klinker. Klinker är grovkeramik, det vill säga tillverkad av stengods (i jämförelse mot kakelns lergods). Klinker har en låg vattenabsorption (0 – cirka 6 procent), vilket innebär att det är ett tåligt material som tål att läggas som golv, såväl som på väggarna. Dess låga vattenabsorption gör den också tålig mot kemikalier. Klinker tål dock inte frost, och bör därför inte användas ute, med risk för att spricka.

Reptåligheten på klinkerplattans yta anges i ett PEI-värde, från 1 – 5. Ju högre PEI-värde, desto reptåligare yta. En platta med PEI 5 tål till exempel att användas i offentliga lokaler med måttlig till tung trafik. En platta med PEI 1 lämpar sig å andra sidan för utrymmen i bostaden med lätt gångtrafik, så som badrummet eller sovrummet. Läs mer om PEI här»

Klinkerplattor kan vara både glaserade eller oglaserade, mönstrade eller omönstrade. Många klinkerplattor kommer i olika storlekar och genom att använda samma platta, fast i olika format, kan du skapa fina effekter i rummet och samtidigt få en lugn enhetlig känsla.

 

Kort om klinker

  • Grovkeramik – stengods
  • Låg vattenabsorption = mer tåligt
  • Glaserade eller oglaserade, i olika mönster och färger
  • För golv och väggar
  • Ytans reptålighet anges i ett PEI-värde och visar var plattan lämpligen bör användas

Till vårt sortiment av klinker och granitkeramik »