Klinker utomhus - flytande golv

Flytande golv på en uteplats framför villa.

Klinker utomhus? Klä ditt uterum eller uteplats, eller varför inte balkongen med ett flytande golv. Fördelarna är många. Placera ut fötterna – lägg på plattorna. Voilà – ditt nya utegolv är klart.

Ett flytande golv innebär att plattorna ligger ovanför marken, på fötter. Denna typ av plattsättningssystem kom för några år sedan och är i många fall ett väldigt fördelaktigt alternativ för plattsättning av plattor utomhus.

Golvet består av större granitkeramikplattor, vanligast är 60x60 plattor, 2 cm tjocka, som man lägger på särskilda fötter som placeras i hörnen av fyra plattor.

Justera höjden på fötterna

Det går att justera höjden på fötterna så att du får exakt den höjd du önskar. Det går även att på så vis skapa nivåskillnader på golvet, om du till exempel önskar ett litet trappsteg ner från altandörren. Fötterna kommer i olika höjdspann. Tänk till innan du beställer, hur högt du vill att ditt golv ska bli. Minimihöjden på golvet är cirka 4 centimeter (= fötter + keramikplattor) och max som går att få är cirka 20 cm.

Plant golv på lutande underlag

Om underlaget lutar eller skiftar i höjd, justerar du detta enkelt genom att placera medföljande brickor under fötterna. Dessa brickor har en viss procents lutning och de går att stapla ovanpå varandra om det är stor lutning på underlaget. Det går därför att få ett helt plant golv utan att underlaget behöver jämnas till före. Om underlaget skulle förändras över tid, och någon platta exempelvis skulle sjunka ner något, finns möjligheten att lyfta upp plattan och justera höjden på fötterna, så att golvet blir jämnt igen.

Frosttåligt, avrinningsförmåga, sviktande och enkel installation

Ett flytande golv är frosttåligt och det leder enkelt bort vatten eftersom vattnet rinner ner i springorna och det kan placeras på lutande underlag. Ett flytande golv kan även dölja till exempel ledningar. Ytterligare en fördel är att det ger en viss sviktande effekt och blir därför väldigt behagligt att gå på. Installationen är enkel och kräver inga verktyg.

Tillbehör i tålig polypropen

Tillhörande ställbar fot/bricka är tillverkad i polypropen, vilket är ett plastmaterial som är motståndskraftigt mot kemikalier och väldigt vädertåligt.

 

Gör så här...

1.)

Kontrollera att underlaget du ska lägga plattorna på är tätt och att det har den lutning och avrinningsmöjlighet som är nödvändig. Underlaget ska vara fast, till exempel en grus- eller sandbädd. Du ska inte placera ditt flytande golv på jord eller direkt på gräsmatttan. Tänk att underlaget bör ha samma förutsättningar som om du skulle gjuta och
lägga vanliga stenplattor på det.

2.)

Mät upp ytan så att du vet hur plattorna ska placeras. Använd gärna laser eller vinkelmått. Undvik att dela plattorna i för små delar. Eftersom fötterna har en diameter på cirka 15 centimeter kan inte plattorna vara för smala om fötterna ska få plats under. I så fall krävs egna speciallösningar. Blir plattorna för långsmala minskar även hållbarheten vid tryck.

3.)

Skapa förslagsvis en mall av till exempel plywood eller papp i samma storlek som plattorna. Eftersom plattorna är så tjocka som 2 centimeter (på grund av högre hållfasthet), blir de väldigt tunga att använda att måtta med när du ska mäta exakt var fötterna ska placeras ut.

4.)

Nu ska du placera ut plattorna. Justera höjden genom att skruva på fötterna. Är underlaget ojämnt, lägg medföljande brickor under fötterna för att få det plant. Tryck i medföljande kors på fötterna och lägg ner plattornas hörn mot piggarna i korset. Piggarna på korset kan brytas loss, vilket gör att du kan placera plattorna ända intill en vägg. Börja med en rad.

5.)

Fortsätt med nästa rad och så vidare. Klart!

 

Detta behöver du.

För att kunna utföra montering behövs fötter/brickor, klinkerplattor (tjocklek 20 mm), samt verktyg som laser, vinkelmått och kakelskärare.

1.) Enkelt att placera i rätt läge.

2.) Ställbara fötter för att anpassa efter underlag.

3.) Plattor som kan anändas ska ha en tjocklek på minimum 20 mm.