Rengöring och skötsel

Ditt kakel och din klinker kommer att hålla i många år framåt, med det inte sagt att det inte skulle kunna fräschas upp med en ordentlig rengöring då och då. För att inte påverka dina väggar eller ditt golv negativt rekommenderar vi att du tar del av våra tips kring rengöring.

Förenklat kan man säga att frosttåliga, i stort sett helt täta plattor inte bör rengöras med feta produkter, som till exempel såpa. I och med att dessa produkter i stort sett inte har någon vattenabsorption, efterlämnas då en fet yta som inte går in i plattan. Vi rekommenderar att man använder sig av milda rengöringsprodukter lämpade för dessa produkter. Även kakel och andra glaserade plattor kan rengöras med samma typ av produkt.

Natursten eller oglaserad klinker kan rengöras med feta produkter och då få en mättad och skyddande yta. Tänk på att färgen kan påverkas vid sådan behandling.

Observera att våra råd nedan är generella och undantag kan förekomma. Vi rekommenderar att du frågar någon av våra kunniga återförsäljare om vad som gäller för just din keramik, för att säkerställa att du får det resultat du önskar vid rengöring och skötsel.

Vi rekommenderar Byggkeramikrådets skötselanvisning. Klicka på länken nedan för att hämta skötselanvisningen.

Byggkeramikrådets skötselanvisning

 

Kakel Calx på vägg som stänkskydd i kök.

Klinker Keramos på golv.

Byggskedet

I samband med att dina plattor läggs, i själva byggskedet, kan de behöva rengöras eller behandlas. Här lär du dig vad dina plattor behöver för att bli rena.

Mönstrat kakel Maiolica i badrum.

Löpande underhåll

Olika material kräver olika rengöringsprodukter. Var noga med att välja rätt, för att inte skada eller förändra dina plattor. Beroende på mängd smuts behöver rengöringen anpassas. För dagligt damm med mera räcker oftast torrmoppning av golv eller en mjuk trasa med vatten på väggar.

Mosaik Metaleza i kök.

Fläckborttagning

Enstaka fläckar kan ibland kräva särskild behandling. Lär dig det rätta tillvägagångssättet och skydda dina plattor mot felaktigt slitage.