Så kaklar du ett bord

Bord av träpallar och kakelplattor.

DIY - låt kreativiteten pryda ditt hem! Vi vägleder dig genom fem enkla steg till ett kaklat bord.

1. Kolla underlaget

Se till att bordet har en plan och jämn yta. Om bordets yta skulle vara ojämn bör du lägga ett skivmaterial innan du börjar kakla. Tips! Ett fyrkantigt bord är lättare att kakla än ett runt...

2. Provlägg kaklet

Provlägg kakelplattorna på bordet för att se vilka plattor som kan behöva kapas, men även för att se vilket mönster du vill ha som slutgiltigt resultat.

3. Sätt kaklet

Sprid ut kakellim efter hur många plattor du beräknar hinna sätta under en kvart. Lägg plattan som ska placeras bredvid den önskade placeringen för att sedan trycka och skjuta den på plats. På så vis ökar du vidhäftningen.

4. Kapa plattor

När du har satt alla hela plattor kapar du de plattor som behöver kapas med en kakelskärare. Om du tänker foga mellan plattorna, tänk då på att räkna bort fogens bredd innan du kapar plattan.

5. Foga

Om du vill kan du efter att kakellimmet har torkat foga mellan plattorna. Gör du inte det finns det en risk att smuts fastnar emellan dem, men det blir lika snyggt med som utan fog. Vill du foga mellan plattorna drar du ut fogmassan diagonalt över plattorna tills alla fogar är fyllda. Skölj sedan ur svampen noga och torka av bordet. Upprepa detta tre till fem gånger och låt sedan fogen torka helt. För att plattorna ska återfå sin blanka yta behöver de poleras med exempelvis en trasa.