Lägga klinker utomhus

Utesoffa på altan med klinker utomhus.

Skapa ett praktiskt och snyggt utomhusgolv med klinker. Ta del av våra tips för att uppnå bästa tänkbara resultat när du lägger din klinker utomhus.

Att lägga klinker utomhus; på trappen, altanen, balkongen eller kanske i uterummet är både snyggt och praktiskt. Det kan verkligen förhöja standarden i ditt hem och skapa en känsla av lyx. Att lägga samma plattor utomhus som i rummet innanför skapar en lugn och harmonisk yta och gör att utrymmet känns större och luftigare. Dessutom leder keramik värme, att sätta ner fötterna på ett solvarmt golv är fantastiskt behagligt.

Och så har vi den praktiska biten. Det är enkelt att hålla rent, både att sopa och att torka av.

Dock finns det en hel del parametrar att ta hänsyn till för att uppnå det goda önskvärda resultatet. Här ger vi våra råd för dig som ska lägga klinker utomhus.

Balkong klädd i klinkern Kerion.

Ett jämnt underlag i betong

Ett jämnt underlag är av stor vikt. Generellt är det alltid betonggolv som gäller. Det går också att lägga plattor löst på en packad sand/stenmjölsbädd, men då krävs tjockare, 20 mm-plattor. Kika gärna på alternativet om ett flytande golv också.

Betongunderlaget måste vara helt och jämnt samt ha rätt lutning, så att avrinningen sker på ett korrekt sätt, och kan därför behöva spacklas innan sättning av plattor. Normalt är det 1-2 % lutning mot avlopp eller terräng som gäller. Innan underlaget spacklas rekommenderas att betongen förbereds med en primer, vilket är en vidhäftningsprodukt för spackel. Observera att samtliga produkter ska vara avsedda för utomhusbruk.

Se till att underlaget är rent och genomtorrt innan nästa steg. 

Livfulla Pantheon klär denna vackra terass.  

Vattentäta underlaget

För att undvika kalkutfällning i fogarna (kalk från betongen som tränger upp i fogarna och missfärgar dem vita), samt för att skydda betongen från vatten som tränger ner i fogarna, bör underlaget vattentätas. Vi rekommenderar alltid detta och har du dessutom exempelvis en källare under golvet är det ett absolut måste för att förhindra fuktskador i rummet under.

Prima först golvet och använd sedan en tätskiktsmassa.

Med en träimitation som denna, Provoak, får du utseendet av ett trägolv, men klinkerns alla fördelar. 

Välj rätt plattor

Plattorna du använder behöver vara frostsäkra (granitkeramik). Det innebär att de har en väldigt låg procentsats vatten i sig och kan således inte frysa och spricka vid kyla, vilket plattor som innehåller mer vatten kan göra. Plattorna bör inte vara större än 30x30 cm. Vill du ha större bör fallet vara ensidigt, eller så finns möjligheten till flytande golv eller löst liggande plattor, men då behöver du också välja tjockare plattor, cirka 20 mm.

Välj inte mörkare plattor än mellangrå. Detta för att minska spänningarna vid temperaturväxlingar, samt för att de inte ska bli för varma att gå på. Tänk också på att välja en halkdämpande yta.

Marte är en av våra bästsäljande serier. Frostsäker och fungerar strålande utomhus!

Lägg klinkern

För att undvika framtida problem med golvet behöver väderförhållandena vara korrekta vid läggningen av plattorna. Dygnsteperaturen bör inte understiga 10 grader. Annars härdar inte fixet.

Om temperaturen är för varm eller om det blåser mycket kan fixet skinna sig, det vill säga hinna torka till på ytan innan plattorna placeras, vilket kan leda till att kontaktskiktet (vidhäftningen) försämras och plattorna kan på sikt lossna.  Det kan vara lämpligt att bygga ett skydd mot vind och stark sol vid arbetet med golvet.

Grunda med primer och lägg sedan plattorna i flytfix, lämpligt för utomhusbruk. Applicera med tandspackel, både på underlaget och på plattan (så kallad dubbellimning). Det är viktigt med 100 procent täckning på plattan, annars kan vattnet som tränger ner i fogarna lägga sig i luftrummen som bildats under plattorna och när det vattnet sedan fryser sprängs det och plattan lossnar.

Ungefär två till tre dygn efter läggningen kan golvet fogas. 

 

Lycka till med ditt nya härliga golv. Ta gärna kontakt med vår teknikavdelning om du har frågor kring just ditt golv och dina förutsättningar - Teknik@konradssons.com

Vi rekommenderar produkter från Alfix – läs gärna deras utomhusguide här.