Back to basic

Publicerad: December 2018  |  Skrivet av: Annika Runnérus

 

Idag är möjligheterna med kakel och klinker enorma. Ingen yta är för svår att efterlikna - textil, läder, natursten, metall kopieras enkelt med så kallad inkjet-teknik och vips har du en ”äkta marmor” tillverkad i lera. Då plötsligt blir det enkla mer tilltalande igen. Vi börjar snegla på den klassiska kakelplattan, den som ser ut så som kakel ”ska se ut”, det vill säga en fyrkantig, glaserad platta lergods  - back to basic, helt enkelt.

 

 

Vi som arbetar med kakel och klinker älskar naturligtvis att hänföras av det senaste, av megaformaten, av nya spännande ytor och former, men det ligger något väldigt tryggt i en klassisk kakelplatta. Där skönheten kan få vila i det enkla.  Låt oss ta vår serie Global Collection som exempel.  

 

 

Global Collection är en serie granitkeramik, det vill säga plattorna är frosttåliga och kan sättas på vissa ställen utomhus, i formatet 15x15 cm. Plattorna är matta och kommer i olika dova, mättade kulörer – toner som öppnar upp möjligheter för den kreativa. Vackra schackrutiga golv kan skapas. Varför inte på diagonalen eller som större rutor genom att lägga ihop plattorna fyra och fyra? Kanske vågar du klä hela badrummet (eller åtminstone gästtoaletten) i den tegelröda eller den turkosa plattan? På grund av de dämpade tonerna i kulörerna kommer rummet upplevas som behagligt och mysigt. Oavsett om du väljer färg, svart, vit eller någon av de grå nyanserna, så är helt klart Global Collection en serie rätt i tiden, för dig som vill ha kakel – i all sin renhet.

 

Samtliga av bilderna visar vår serie Global Collection, uppritad i fiktiva rum.