Kakeltrender 2019

Publicerad: October 2018  |  Skrivet av: Annika Runnérus

Förra veckan var vi på världens största ”kakelmässa”, Cersaie, i Bologna, Italien. Det blev en vecka fullproppad av intryck och spännande möten. Väl hemkomna påbörjas nu det spännande arbetet med att smälta alla intryck, börja sortera i dessa och så småningom fatta beslut om vad vi ska välja att ta in i vårt sortiment, vad som ska få bli Konradssons kakel. Det är nämligen så vi arbetar, vi tittar på kakel och klinker från världens alla hörn och gör sedan en bedömning av vad vi behöver komplettera vårt sortiment med, vad vi tror blir nästa trend och vad vi tror att ni, våra kunder, vill klä sina hem i. Det är en utmaning, en otroligt rolig sådan!

Cersaie-mässan är en viktig del i den här processen. Där har vi nu fått se alla leverantörers nyheter och förmodligen kommande trender.

Så, vad såg vi på mässan då?

Färg

Färg, vi såg massor av färg. Många mörkare, dova kulörer. Senaspsgult, rostrött, brunt, mörkblått och havsgrönt med inslag av grå toner. Rosa var också en färg som syntes. Inte då enbart den pastelliga, smutsiga nyansen som tagit stor plats i inredning i år, utan även den lite mörkare, med dragning åt det kallare grå/blå/lila.

 

Retro

70-talet verkar få en revival 2019. Mässan bjöd på mörkare toner av mahogny och teak, diskreta mönster som ändå tar plats. Men glöm stormblommigt i grönt och orange och tänk istället moderna former á 2019 med inspiration från 70-talet. Väggarna täcks med kakel brun/röda toner, som matchas med dekorativ inredning i exempelvis mjuk sammet. 

 

Marmor

Marmor, trenden som aldrig tycks gå ur tiden? Mässan pumpade ut massor av marmor och andra kalkstenar. Den välkända varianten carrara tycks dock få kliva åt sidan för varianter som statuario, calacatta och arabesque. Marmor där ådringar och olika färgnyanser, så som grön, svart, brun, rosa, får ta mer plats.

 

Storformat och andra former

Överrepresenterade format var helt klart de riktigt stora, de som kan täcka en hel vägg. Effekten av en riktigt stor platta är verkligen otrolig. Även andra, alltså inte fyrkantiga format, såg vi mycket av på mässan, så som trekantiga, asymmetriska, romber och hexagoner.

Det var ett smakprov av vad som komma skall…