Skillnaden mellan olika ytor

Publicerad: December 2016  |  Skrivet av: Annika Runnérus

Olika plattor har olika ytor och när du läser om olika plattor kan du stöta på våra benämningar blank, matt, polerad, strukturerad, halvpolerad och halvblank. Jag tänkte jag skulle hjälpa till att reda ut dessa olika begrepp en aning.

Blank och polerad yta

Skillnaden mellan en blank och en polerad yta är att den förstnämnda har en blank glasyr (oftast kakel). Glasplattor benämns också som blanka. En polerad platta är istället bearbetad för att bli blank, den har alltså ingen glasyr.

 Blanka ytor speglar ljus bättre än matta och kan ge en förstorande effekt. De upplevs också ofta som exklusiva. Blanka ytor kan ge ett mer kliniskt och ett renare intryck. De kan spegla smuts, men drar inte åt sig den riktigt lika lätt som en matt yta gör. De är enkla att hålla rena enbart genom att dra en trasa över den.

Shard är en blank serie mosaik.

Kenya är polerad.

Matt yta

En matt platta kan vara kakel eller klinker, glaserad eller inte, men ytan är alltså icke blänkande. En matt yta blir lite dovare och lugnare än en blank. De drar åt sig smuts lite mer än en blank men de kan också ge ett något bättre halskydd än en blank och kan därför passa bättre på golv där det kan komma vatten. Genom att välja mindre plattor (=mer fog) kan du minska det hala ytterligare.

Serie Nexos får symbolisera en matt yta.

Strukturerad yta

En strukturerad yta har i motsats till en slät en ojämn yta. Strukturen kan skilja sig väsentligt mellan olika plattor, och vara mycket eller knappt märkbart. En strukturerad yta ger det allra bästa halkskyddet. Därför är strukturerade plattor bra att använda i badrum, hall, utomhus och på andra ställen där vatten kan komma och du vill minska risken att halka.

Lavagna har en vacker struktur.

Halvblanka och halvpolerade ytor

Plattor som är benämnda som halvblanka eller halvpolerade består ofta av en blandad yta, det vill säga till exempel både blanka och matta partier. Dessa plattor kan ofta ge skiftningar som ger spännande effekter.

Serien Rev är en halvpolerad klinker.

Disk är en halvblank mosaik.

Möte med det grafiska

Publicerad: December 2016  |  Skrivet av: Annika Runnérus

Trenden med grafiska mönster blev riktigt stor för några år sedan och fortfarande syns abstrakta former och mönster var helst man tittar. Idag är det dock fler mönster än de snygga, trygga harlequin-  eller chevronmönstren som figurerar på mattorna och kuddarna. Geometrin och de abstrakta formerna tar nu ut svängarna ytterligare. Retrons storhetstid var under 50 – 70-talet och det var då de grafiska stilrena formerna som vi ser idag kom.  

Grafiska mönster kan ge häftiga, iögonfallande effekter. Och även för den som inte trivs med en optisk 3D-effekt i badrummet finns alternativ i kakel- och klinkerutbudet. Innan du slår till på ett nytt golv eller en ny vägg rekommenderar jag dig att ”provkakla” ett utrymme i vårt Digital Showroom. Då kan du få en känsla för hur plattorna du valt faktiskt ter sig på en större yta. Förhoppningsvis blir resultatet precis så iögonfallande som du hoppats och du kan slå till på ett effektfullt, grafiskt rum.

Kerion

Keramos

Kerion

Kerion

Keramos