Gör en moodboard

Publicerad: October 2016  |  Skrivet av: Annika Runnérus

Ett effektivt sätt att använda sig av vid inredning är att skapa en moodboard. En moodboard är ett kollage av till exempel bilder, tapet-, tyg- och kakelprover. Man kan också plocka in sten och andra produkter från naturen, för att fånga en känsla, en färgton eller dylikt. Tanken är att du tar vara på all inspiration och alla idéer som kommer till dig och sedan sätter samman dem för att få en visuell överblick av vad du faktiskt tycker om. Du kan sedan lägga till och ta bort saker och slutligen har du fått fram något att inreda efter.

Hur gör man en moodboard?

Börja med samla bilder hejvilt. Allt som tilltalar dig är tillåtet. Tänk inte bara inredningsdetaljer och färger, utan gillar du en häftig bild på en kritvit strand, en snygg bil eller en cool väggmålning – ta med den.

Så småningom behöver man hitta en röd tråd i sin moodboard. Börja då förslagsvis med färgskalan. Är det några färger som återkommer? Några som du dras mer till? Börja fokusera på de och sortera bort övriga. Sedan kan du plocka hem färgprover i den färgskalan du gillar att komplettera med. Leta också efter känslan som dina bilder förmedlar, är det till exempel lugnt eller livligt? Skriv gärna ner det ordet i din moodboard.

Nästa steg kan vara att tillsätta tyger och tapeter. Beställ hem prover, kombinera olika mönster, ytskikt och nyanser och se vad som passar bäst ihop.

 Jobba dig vidare ner på golvet, till mattor och klinker eller parkett om det ska läggas. Har du redan ett snyggt golv som du gillar kan du naturligtvis med fördel använda det i din moodboard.

Till slut har du benat fram ett resultat som du kommer ha stor glädje av när du inreder. Något att hela tiden återkomma till när valmöjligheterna där ute blir övermäktiga. Lycka till!

Trendspaning på världens största kakelmässa

Publicerad: October 2016  |  Skrivet av: Annika Runnérus

I förra veckan gick en av världens största kakelmässor, Cerasie, av stapeln. Vi var på plats i Bologna, Italien för att inspireras, kika på trender och träffa leverantörer för inköp av nya produkter.

Att befinna sig i en sådan gigantisk miljö som Cersaie är oerhört häftigt. De nästan 900 utställarna slogs om uppmärksamheten med montrar den ena värre än den andre. Besökarantalet landade på över 100 000 som kom från 170(!) olika länder.

Vad var det då för trender vi spanade in på mässgolvet?

Riktigt stora format för moderna hem


Storformaten som vi tidigare sett har nu blivit ännu större! Vi pratar inte längre 60 x 120 cm. Nej, snarare 1,5 meter x 3 meter, inte många fogar där inte… De stora formaten möter behoven i de moderna hemmen.

Marmortrenden växer

Någon som trodde att marmortrenden var på väg att mattas av? Enligt utställarna på mässan är så inte fallet. Vart vi än vände och vred huvudet kunde vi se marmor i alla dess mönster - carrara, calacatta, statuario med flera. De färgtoner som dominerade var svart, grå och vit.

Förfinad träimitation

Plattor med träimitation är numera så bra gjorda att man inte ser skillnad på keramik och trä. Tekniken som används är så kallad inkjet-utskrift, där digitala foton återges på keramik med hjälp av snurrande droppar av bläck. Dominerande bland träimitationerna var ljusa och matta träslag.

Otrolig nyhet - textilimitation

En annan trend som verkar fått djupare fäste på årets mässa var plattor med textilimitation. Ytan hade en struktur som gav ett osannolikt verkligt intryck av att vara textil. Känslan plattorna sände ut var mjuk och skön – men det var alltså vanlig keramik! Oerhört fascinerande vad man faktiskt kan göra med keramik. Just detta tror vi vi kommer få se mer av framöver…

Nostalgiskt retro


Teak, sammet, rent och avskalat, pastelligt med inslag av starkare färger, och så grafiska mönster, så klart. Många montrar kastade tillbaka oss till det ljuva 60-talet. Förmodligen en trend som snart växer sig större i våra hem.