Inred din sommarstuga

Publicerad: May 2016  |  Skrivet av: Annika Runnérus

Kakelserien Oporto ger en härlig lantlig känsla.

Har du just köpt sommarstuga som nu väntar på renovering? Eller går du kanske och funderar på om det gamla släkttorpet borde rustas upp lite? Grattis, du har en rolig tid framför dig!

Att inreda och renovera sommarställen kan vara fantastiskt roligt. Där finns ofta möjlighet att ta ut svängarna lite mer än man kanske vill och vågar i sitt året runt-boende.

Här kommer lite tips på hur du kan tänka kring inredningen, och främst då kring kakel och klinker.

Ljusa upp för mer rymd

Ett sommarhus är ofta litet. För att få det att se lite större ut kan vita och ljusa färger vara bra. Se till att hålla taket vitt och kanske kan du även ljusa upp golven? Genom att använda mindre och färre möbler ger du också rummet en känsla av att vara större.  När det kommer till kakel rekommenderas ofta mindre plattor i mindre utrymmen. Väljer du för stora plattor finns risk att du måste beskära dem mycket och står sedan där med en massa småbitar som måste lappas och fixas för ett snyggt resultat.

Torpet i skogen

Precis som med ”vanliga” hus, bör hänsyn till sommarställets stil tas vid inredning. Har du ett gammalt falurött torp, med lågt i tak och vinda väggar? Varför inte då satsa på den bondromantiska stilen? Blommönstrade kakelplattor i klassiska 15x15 format, till vita spetsdukar och rangliga pinnstolar.

Vackra Petite Maisons ojämna kanter gör sig fint i den bondromantiska stilen. 

Serierna Dust (golv) och Oporto (på stolen) har fantastiska blå/vita mönster som passar i den lantliga miljön.

Havsdoft från New England

En New England-inspirerad villa vid havet kan istället inredas mer marint. Vita, gärna fasade plattor i tegelsättning till marinblå stolsdynor och trä- och rottingdetaljer. Låt huset andas hav och natur.

Fasad vit i tegelsättning är vacker i traditionella miljöer. 

 

Blå/vitt kakel från Antica och marina detaljer.

Kulturarv i Hälsingegården

I den gamla Hälsingegården är det kanske de mönstrade, nötta plattorna i mjukt röda, gula och gröna toner du ska satsa på, tillsammans med stora antika skåp och bänkar.

Vackra mönster med tåliga klinkerserien Kerion. 

Corti går i varma toner och dekorsatsen har många härliga mönster att vila blicken på. 

Nyheten Forli har en sliten yta och nötta kanter.

Sporthus från 50-talet

En annan stil att lyfta när vi pratar sommarhus är retrostilen. I det klassiska sporthuset/fritidshuset från 50-, 60-talet kan du gå loss med schackrutigt golv, teakmöbler och 15x15-plattor som stänkskydd i köket.

Schackrutigt med Blackstone och Whitestone.

Generellt, oavsett stil på sommarhuset, ditt hus är förmodligen drömstället just för dig. Ett ställe där många vackra minnen kommer att skapas. Inred med hjärtat, våga ta ut svängarna vad gäller färg, form och detaljer, och skapa din alldeles egna personliga oas.

Sliten brädlook med klinkern Start.

Våga mönstrat i sommarhuset med kakelserien Mailoica.

Med klinkerserien Terra kan du skapa personliga mönstrade ytor på både golv och vägg. 

Klinker ute med flytande golv

Publicerad: May 2016  |  Skrivet av: Annika Runnérus

Jag skulle vilja slå ett slag för en hyfsat ny aktör på utomhusgolvmarknaden – nämligen det vi kallar för flytande golv.

Flytande golv innebär att man lägger plattor på fötter som på så vis höjer upp golvet från marken. Vad är då fördelarna med detta, jämfört med den klassiska varianten där man lägger plattorna direkt på underlaget?

 1. Det är enkelt att lägga och kräver inga speciella verktyg.
 2. Du kan justera höjden på fötterna. Det innebär att du väljer hur högt upp ditt golv ska ligga, samt också att du kan leka med nivåskillnader i golvet. Kanske vill du ha ett litet trappsteg ner från altandörren, eller en upphöjning där bordet ska stå.
 3. Om du har ett lutande underlag kan du ändå enkelt få ett plant golv. Med fötterna kommer brickor som har en viss procents lutning. Dessa placerar du ovanpå fötterna och justerar på så vis golvets lutning i den riktning du önskar. Detta är även väldig praktiskt om underlaget skulle förändras över tid. Då kan någon platta lyftas upp och höjden och lutningen på fötterna justeras.
 4. Ett flytande golv har god avrinningsförmåga eftersom vatten enkelt rinner ner mellan springorna. Det är även praktiskt på så vis att det kan dölja ledningar och annat som kan tänkas behöva döljas.
 5. Det är behagligt att gå på, då det ger en viss sviktande effekt.
 6. Fötterna och brickorna är tillverkade i polypropen, vilket är ett plastmaterial som är väldigt tåligt både mot kemikalier och väderpåverkan. 

 

Fördelar med flytande golv:

 • Enkelt att lägga
 • Justerbar höjd
 • Går att lägga på lutande underlag och ändå få plant golv
 • God avrinningsförmåga
 • Behagligt att gå på
 • Vädertåligt och motståndskraftigt mot kemikalier

Läs vår artikel om hur du lägger flytande golv »

 

Vitt och vitt

Publicerad: April 2016  |  Skrivet av: Annika Runnérus

”Egentligen gillar jag ju vitt, men är det inte lite tråkigt?”

Svar: Nej.

Vitt kakel är snyggt, ger ett ljust rum och är tidlöst. Dessutom går det att variera i det oändliga. Formen, storleken, fogfärgen och sättningen är olika val att ta ställning till när du funderar på vitt kakel. Tänk också på att vitt är inte bara vitt, det finns många olika nyanser att välja på. En utgångspunkt när du väljer kan vara om du är ute efter en kall eller varm yta. Du kan också kombinera olika vita nyanser och skapa fantastiska effekter.

Prova dig också fram mellan olika ytor. En blank yta speglar ljus och ger en lyxig känsla, medans den matta tonar ner. Har du till exempel högblanka luckor och vill dämpa ner den lyxiga känslan något - välj då ett matt kakel. Då kommer plattorna ta mer plats till förmån för luckorna som automatiskt kommer att "träda fram". 

Här kommer lite inspirerande bilder på fantastiska rum med vitt kakel.

 

Kaklet Cotton - satt i halvförband med ljusa fogar. Ger ett klassiskt, diskret intryck. 

 

Här syns ett exempel på en varm vit serie. Vår nyhet Forli - vita 15 x 15-plattor med knackade, skavda kanter. Ger en yta där det händer betydligt mer än om du väljer en klassisk slät 15 x 15-platta. 

 

Aurore är exempel på en vit glasmosaik där varje enskild platta skimrar. Tillsammans med vit fog skapas mjuka, unika mönster. 

 

 

Prova sätt de rektangulära vita plattorna i fiskbensmönster. Här syns Tone, en blank kakelserie med lätt kuperad yta för ett levande intryck.

 

Långsmala rektangulära plattor på väggen med mörk, bred fog. På golvet ligger sexkantiga plattor från vår klinkerserie Terra. Varför inte enbart välja de ljusa plattorna? 

 

Vår populära serie Marte som mosaik med olika ytor ger en fantastiskt levande yta.